Zatražen pritvor za Afganistanca zbog krijumčarenja 10 sunarodnjaka čamcem preko Drine

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je pritvor za državljanina Afganistana Anila Ahmada (1999.), a kao razlog je navedena opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

“Nakon ispitivanja osumnjičenog tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Anila Ahmada, rođenog 1999. godine u mjestu Logar, Afganistan, državljanina Afganistana. Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje 10 osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, preko riječne granice na rijeci Drini”, navode iz Tužilaštva.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, dodaju, niti ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravak u BiH te su izvršene radnje protivne članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, navodi se dalje, čime je prouzročena opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i malodobno dijete. Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. tačka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi napuštanjem Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje. Prijedlog je upućen Sudu BiH.

 

klix