Protest srednjoškolaca u Goraždu, traže trajno rješenje za vršnjake koji vozare

Goraždanski srednjoškolci nisu ostali gluhi na probleme svojih vršnjaka sa prevozom. Mreža Vijeća učenika BPK Goražde i lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH organizovali su protestnu šetnju od platoa Gradske dvorane do Mosta Alije Izetbegovića gdje su simbolično stopirali automobilima.

Poručili su da ih ne interesuje ko je ili šta uzrok problema prijevoza učenika već traže hitno i trajno rješenje koje neće diskriminirati njihove kolege iz prigradskih i ruralnih područja.

“Performansom na mostu smo željeli pokazati način prevoza učenika tokom septembra, koji su se prevozili autostopom i pronalazili slične načine da dođu u školu. Obzirom na to, da su osnovno obrazovanje i prva dva razreda srednje škole obavezna, smatramo da je ovo pitanje trebalo biti riješeno prije početka školske godine kako bi se omogućilo naše osnovno pravo, pravo na obrazovanje. Na ovaj način su iz prigradskih i ruralnih mjesta diskriminisani. Žalosno je to da umjesto da se bavimo učenjem prava svojih školskih kolega moramo tražiti na ulici”, kaže Amna Kazagić.

Diskriminacija učenika

Srednjoškolci su donositeljima odluka poručili kako se ne slažu sa diskriminacijom učenika iz prigradskih i ruralnih područja. Istakli su jasne zahtjeve. Isplate naknada roditeljima za prevoz djece tokom septembra mjeseca i organizovanje đačkih linija prilagođenih trenutnoj situaciji početka i završetka časova te pronalazak dugoročnog rješenja.

Nadaju se da će se problem riješiti brzo kako bi svi učenici mogli imati jednake uslove da prate nastavu. Jedan od učesnika je transparentom poručio “bar imamo autobus za Njemačku”.

S druge strane Vlada BPK Goražde je na vanrednom zasijedanju donijela odluku prema kojoj će uz njenu tehničku asistenciju škole putem javnih nabavki osigurati prevoz učenika. Resorni ministar Arman Bešlija ističe da je riječ o prelaznom rješenju.

“Da direktno nabavljaju usluge prevoza, mi smo za ovaj period dali instrukcije školama za online nastavu i roditeljima da će se refundirati odluka koju je donijelo ministartsvo, da će dobiti sredstva”, pojasnio je Bešlija.

Podsjetio je kako se cijeli problem oko prevoza učenika pojavio nakon što je zbog pandemije obustavljen kao i pohađanje škole. Taj moment je iskorišten da se raspiše tender koji je okončan u junu, a tokom žalbenog roka ministarstvo je pred početak nove školske godine donijelo odluku o refundaciji troškova prevoza roditeljima za prevoz učenika redovnim linijama. To je ističe bilo jedino rješenje u tom momentu, a nedugo potom nakon okončanja žalbene procedure vlada je tu odluku stavila van snage čime je nastupio vakum u kojem je radna grupa tragala za rješenjem koje je aktuelno od jutros.

Prelazna rješenja

 

 

“Moja će inicijativa ići ka tome, imamo sredstva da nabavimo školske kombije, ukoliko ne budem imao podršku u izvršnoj i zakovodavnoj vlasti, ja ću aplicirati kod donatora jer ova odluka nije dugoročno rješenje, tenderi su jedno veliko zlo koji osporavaju i koče nas u mnogim fazama tako da žao mi je što se bavimo ovim pitanjima tehničkim, a ne kvalitetom nastave”, kaže Bešlija.

Da je sistem u potpunosti zakazao proteklih dana se najbolje pokazalo na primjeru učenika iz Prače . Od ukupno 14 srednjoškolaca većina zbog prevoza nije mogla do škole, jer od početka školske godine imaju poteškoće.

“Nastava u srednjim školama okončava oko 12 sati, a autobus za Praču je tri sata kasnije. Mi roditelji nismo bili zadovoljni jer su nam djeca od 12 u školi pod maskama, a poslije su bili prinuđni biti u kafiću, na ulici ili autobuskoj stanici. Nismo bili u mogućnosti da nađemo nekog da odvozi i dovozi djecu”, kaže Fatima Bujak, predstavnica roditelja iz Prače.

Dodaje kako je komercijalna karta u visini 16 KM za roditelje neizdrživa. Sve ove i slične probleme dijele i učenici iz drugih područja koji se obrazuju u BPK Goražde.