Hubjer: Političari u mladima trebaju prepoznati partnere, a ne protivnike

Imate primjer donošenja budžeta za narednu godinu, stipendiranja i slično ali mladi nisu svjesni prilika koje imaju, rekla Hubjer

Studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zerina Hubjer, članica je četvrte generacije SHL akademije, čiji polaznici su danas uspješni, mladi, zaposleni ljudi.

Nakon uspješno položenih ispita na fakultetu, tokom ljetne pauze, stigla je pomoći i u radu porodične trgovačke firme u Goraždu, ali i pokrenula malu akciju tokom koje je došla do zanimljivih odgovora.

– Pronašli smo jednu porodicu u kojoj su roditelji nezaposleni i imaju dijete koje je sada prvačić. Istraživala sam malo da li djeca kod nas u BiH imaju pravo na besplatne knjige ako u porodici niko ne radi. To više ne važi, niko više knjige ne dobiva, prepušteni su sami sebi, a moraju ih imati, jer ih na to školstvo obavezuje. Sa Ministarstvom obrazovanja nisam mogla naći zajednički jezik, pa sam pokrenula akciju. Iznenadio me odziv, posebno mladih ljudi, tako da smo uspjeli obradovati dvije porodice sa potrepštinama u vidu hrane, pribora, knjiga, stola, stolice, patika i slično – kaže Zerina.

Ova mlada Goraždanka od ranog djetinjstva je aktivistica, borac za svoja ali i prava drugih. Prvi projekat je realizirala još u osnovnoj školi, u prvom seminaru učestvovala sa 14 godina, u srednjoj školi bila aktivna u Asocijaciji srednjoškolaca u BiH, a kroz Akademiju za mlade lidere u civilnom društvu, koju posredstvom SHL-a finansira njemačka vlada, planira novu inicijativu. Realizacija jedne ideje kojom će donijeti promjene jedna je od obaveza mladih lidera tokom jednogodišnjeg obrazovanja na akademiji.

– Projekat kojeg će predložiti i pokušati realizirati vezan je za reorganizaciju Studentskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kojeg pohađam. Primijetila sam da vijeće postoji samo formalno, negdje u papirima, a nemaju nikakvih aktivnosti niti javne i transparentne izbore – pojašnjava.

oput većine mladih u ovoj zemlji, mnogo toga želi promijeniti. Kaže da bi sve išlo mnogo lakše kada bi političari i generalno stariji u mladim ljudima prepoznali partnere, a ne protivnike.

– Jednostavno da se razbije taj jaz između nas i njih, da ne postoji više taj zid i vjerujte mi da bi oni dobili mnogo više od toga nego što misle – dodaje Hubjer.

Iako je često slušala da je pasivnost mladih osnovni uzrok brojnim neriješenim problemima, smatra da je puno gore to što mladi ljudi nisu svjesni onoga što mogu.

– Imate primjer donošenja budžeta za narednu godinu, stipendiranja i slično ali mladi nisu svjesni prilika koje imaju. Najlakše je govoriti protiv politike, trenutne vlasti, ali mi se možemo uključiti, imamo priliku i prostor za to. Mislim da je najveći problem mladih ta opća nezainteresovanost da bi se informisali o nečemu – ističe Zerina Hubjer.

Zerina planira završiti fakultet, upisati master i ostati u BiH.