Meni za zaposlene žene – jedna osnova za šest različitih ručkova

Spremite osnovu koju možete da koristite za šest jela.

 

Sastojci za četvoročlanu porodicu za šest ručkova:

– 1 kg crnog luka

– 1 kg šargarepe

– 2 kg junetine

– 1 kg paprike

– 1 kg paradajza

– lovorov list

– 1 l soka od paradajza

– začini

– so, biber

 

Priprema:

Isjeckati luk i šargarepu, ne mora da bude mnogo sitno. Isjeckati meso, na kockice. Staviti da se dinsta luk i šargarepa, pa dodati meso.

Zatim dodati so, biber, lovorov list i druge začine koje volite. Dodati još i povrće, papriku i paradajz. Krčkati oko sat i po u zavisnosti od toga kakvo je meso.

Pred sam kraj kuhanja dodati i kuhani paradajz. Ne treba da bude previše rijetko.

Kad je meso gotovo skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.

Smjesu podijeliti u 6 posudica i ostaviti da se skroz ohladi. Kad se ohladi staviti u zamrzivač.

Svakog dana vaditi po jednu posudicu i dodavati je u povrće.

 

Prvi dan: U šerpu staviti osnovu i dodati grašak. Kuhati oko pola sata. Nije potrebno dodavati ništa drugo jer su već svi začini u mesu.

Drugi dan: U osnovu dodate boraniju, kratko kuhati, a potom preliti jajetom i pavlakom i zapeći u rerni.

Treći dan: Nasjeckati glavicu svježeg kupusa i dodati osnovu. Pred kraj kuhanja dodati suhe šlive i kuhati još desetak minuta.

Četvrti dan: Isjeckati krompir na kockice i dodati mu osnovu. Kuhati na tihoj vatri oko pola sata.

Peti dan: Staviti osnovu i dodati gotovo povrće za đuveč, kao i šaku sirovog pirinča. Kuhati oko pola sata.

Šesti dan: Isjeckati povrće za sataraš, luk, papriku, paradajz i staviti da se krčka. Dodati osnovu i za oko pola sata ručak je gotov.

Prijatno!

 

N1