Vučić nakon sastanka s Dodikom i Čovićem: Put ka EU i regionalna saradnja su prioritet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Beogradu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

Dalje se navodi da su Vučić, Dodik i Čović razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan. Također, diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posljedica epidemije Covid-19.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne evropske perspektive regiona, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja. Saradnja s evropskim partnerima na tom putu, istakli su sagovornici, unaprijedit će proces pristupanja.

U saopćenju se ističe da se, uvažavajući opredijeljenost ka pristupanju Uniji, razgovaralo o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

“Nastavak razvoja regiona i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji. Evropski put Srbije i saradnja u regionu predstavljaju prioritete srpske vanjske politike”, istakao je predsjednik Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju privrede.

Podsjetimo, format susreta kritikovao je jučer lider SDA Bakir Izetbegović koji je kazao da Zagreb i Beograd ne bi trebali ovako raditi te da je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, što nije dobra poruka bh. patriotama.

“Bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge”, izjavio je on te kazao kako bi se, da je i sam pozvan na sastanak u Beograd, odazvao.

 

klix