Film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić na festivalu “Viennale” u Beču

Na repertoar ovogodišnjeg, 58. izdanja međunarodnog filmskog festivala “Viennale” koje počinje 22. oktobra 2020. u Beču dospio je i film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić.

Osim filma o genocidu u Srebrenici “Quo Vadis, Aida?” (“Kuda ideš, Aida?”) na festivalu će biti prikazani i drugi filmovi iz regiona, kao što je film “Domovine” srbijanske rediteljice Jelene Maksimović. Prošle godine je bečka filmska platna pokrilo 300 filmova, dok se ove godine zbog skraćenog programa uslijed pandemije koronavirusa očekuje samo 86 igranih i dokumentarnih filmova te 27 kratkometražnih filmova.

U okviru ovogodišnjeg repertoara nalaze se i dvije monografije posvećene značajnim stvaraocima filmske umjetnosti Christoph Schlingensief i Isabel Pagliai. Na festivalu će biti prikazane i kinematografije Želimira Žilnika, zatim “Austrokino” o stvaralaštu 70-tih godina te tradicionalna retrospektiva koja se realizuje zajedno sa Muzejom filmske umjetnosti u Beču.

Pored inozemnih ostvarenja, koja su prethodno nagrađivana na festivalima u Berlinu i Veneciji, ovogodišnji “Viennale” značajan prostor ostavlja domaćim austrijskim filmovima kao što je rediteljski debi Evi Romens “Hochwald”. Festival će 1. novembra 2020 zatvoriti dokumentarac “The Truffle Hunters”, Miachela Dwecka i Gregory Kershawa, koji opisuje tradicionalnu potragu za tartufima u italijanskom Pijemontu.

 

klix