U znak sjećanja na Tošeta Proeskog: Danas kreće tradicionalni maraton put Kruševa

Tog jutra, 16. oktobra 2007. godine, vrijeme je stalo, a cijela regija ostala je u šoku. Punih trinaest godina prošlo je, otkako nas je prerano napustio čovjek anđeoskog glasa, Toše Proeski.

Čovjek, koji gotovo nikada nije skidao osmijeh sa lica, svojim muzičkim djelima, ali i  svojim humanim gestama, pronašao je put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu.

Brojni fanovi širom bivše Jugoslavije se prisjećaju njegovog lika i djela. Stoga će danas u 14.15 sati, u Novoj Gradiški, ispred Elektrotehničke i ekonomske škole, položiti vijence ispred Tošinog spomenika, a potom će u 14. 30 sati krenuti tradicionalni maraton put Kruševa.

U petak 16. oktobra, na sam dan tužne obljetnica, u Zagrebu će biti otvorena kapelica na Rokovom perivoju. Svi kojima Toše znači i nose ga u srcu, taj dan mogu doći od 17 do 18 sati, upaliti svijeću za njegovu dušu.

Ni za života, ni danas, ne postoji čovjek koji za Tošu, nije imao samo pohvale. Njegove riječi “Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su ga osobno poznavali, te brojnih obožavatelja i poštovatelja.

 

Oslobođenje