Čerkez: Kod nas je stanje bolje nego u Evropi, problem treba rješavati na nivou kantona

Širenje koronavirusa kod nas i uvođenje restriktivnih mjera širom Evrope zabrinulo je građane, ali i poslovni sektor. Ipak, uvođenje ozbiljnijih restrikcija na nivou Federacije BiH još uvijek nije u planu.

Novo uvođenje stanja prirodne nesreće je pitanje za Federalnu upravu Civilne zaštite, ne za zdravstvene vlasti kaže za Klix.ba pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

“U ovom trenutku kriza se odvija samo na dijelu Federacije BiH, u tri-četiri kantona je loše stanje. Dio Federacije je relativno stabilan. Svaki kanton može proglasiti stanje prirodne nesreće, kao što je to učinio Zapadnohercegovački. Kantonalni krizni štabovi imaju sve mjere na raspolaganju da u skladu s epidemiološkom situacijom donesu restriktivnije mjere”, kaže Čerkez naglašavajući da je loše stanje u KS, HNK, ZDK i ZHK.

Najvažnije u ovom trenutku je da angažiranost svih sektora bude maksimalna, dodaje, i onih koji provode mjere, kao i onih koji ih trebaju poštovati.

“U cijeloj Evropi je došlo do naglog skoka, tako i kod nas. Ipak, gledajući incidencu, mi još nismo na tim nivoima. Slovenija je imala incidencu preko 160 nekidan, kad je BiH bila na 80, a Federacija još niže. Ako se krene u tom smislu, logično je da će donositi još restriktivnije mjere za zaštitu zdravlja stanovništva. Vidjeli ste da se po Evropi donose rigoznorne mjere, u Francuskoj, Španiji, Češkoj, ali tamo su incidence preko 300”, kazao je on.

Čerkez kaže da se vidi da ni Evropa ne rješava sve na nivou države, nego se rješava na nivou lokalnih zajednica, općina, gradova…

“Ako situacija nije ista u Sarajevu i Tuzli, treba uraditi sve što je moguće prije nego bi se uvele mjere za cijelu Federaciju. Mi u ovom trenutku nismo u situaciji da uvodimo neke veće restrikcije, ali sada očekujemo da kantoni preduzmu značajnu aktivnost”, kazao je Čerkez.

klix