Na današnji dan oteti civili iz Sjeverina koji su mučeni u Vilinoj vlasi i bačeni u Drinu

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, a tom prilikom su iz autobusa izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena. Bio je 22. oktobar 1992. godine.

Kamionom koji je bio parkiran ispred kafane “Amfora” odvezeni su u hotel “Vilina vlas” u Višegradu. Poslije nekoliko dana psihičke i fizičke torture civili su strijeljani, a njihova tijela su bačena u Drinu.

Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševića na 15 godina zatvora te Dragutina Dragićevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), kazao je povodom godišnjice zločina da je Sjeverin tužna priča o protjerivanju Bošnjaka iz Sandžaka.

“Sjeverin nam pokazuje da su ljudi u tom području doživljavali represiju samo zbog drugačijeg imena”, rekao je Ćudić, dodavši da nije bilo važno da li ste državljanin SR Jugoslavije ili Bosne i Hercegovine, nego da je bilo presudno ime i prezime.

Poentirao je da slučaj otmice nije bio nikakav unutrašnji rat u Bosni i Hercegovini, nego otvorena agresija prema osobama druge etničke pripadnosti.

UDIK ovom prilikom podsjeća na ubijene civile iz Sjeverina: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Meho Hodžić, Mevlida Koldžić-Hodžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Muzafer Hadžić, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović i Sead Pecikoza.

klix