Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein u egipatskom zatvoru 1.400 dana

 

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein proveo je 1.400 dana u zatvoru pod samovoljnim i nezakonitim pritvorom egipatskih vlasti bez suđenja ili presude, a još uvijek je iza rešetaka.

Egipatske vlasti i dalje drže novinara u samovoljnom i ilegalnom pritvoru bez suđenja.

Egipatski državljanin Hussein, koji radi za arapski televizijski kanal Al Jazeera u Kataru, je uhapšen u Kairu 23. decembra 2016. dok je bio na odmoru sa porodicom.

U Al Jazeerinom saopćenju izdatom povodom više od 1400 dana od pritvaranje Mahmuda Husseina, dr. Mostefa Souag, v.d. generalnog direktora Medijske Mreže Al Jazeera rekao je:

“Mahmudov pritvor, koji predstavlja ozbiljno kršenje i egipatskog i međunarodnog prava, je bijedan. Tome mora doći kraj”.

“Uz visok rizik od prenošenja COVID-19 u pretrpanim zatvorskim uvjetima, pozivamo egipatsku vladu da oslobodi sve pritvorene novinare i apeliramo na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Egipat i sve vlade da ponovo potvrde vrijednosti slobode medija”, dodao je Souag.

Prema egipatskom zakonu, nezakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dvije godine, a Hussein je u pritvoru više od tri godine i osam mjeseci. Ranije su egipatske vlasti izbjegle ovaj zakon puštajući Husseina na dvogodišnjicu hapšenja, samo da bi ga ponovo uhapsile po dodatnoj fiktivnoj optužnici.

Egipat je i dalje jedan od vodećih prekršilaca slobode medija. Reporteri bez granica rangirali su Egipat na 166. mjestu od 180 u svom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Više od 50 američkih političara ove je sedmice pozvalo egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija da pusti aktiviste, novinare, advokate i političke zatvorenike, navodi Al Jazeera.

U pismu objavljenom u ponedjeljak, 55 predstavnika demokrata i jedan neovisni predstavnik u Kongresu pozvali su el-Sisija da pusti one koji su “nepravedno pritvoreni zbog ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava”.

Al Jazeera osuđuje nezakonito pritvaranje i pobija sve optužbe protiv Mahmuda, te poziva međunarodnu zajednicu, medijske profesionalce i zagovarače ljudskih prava da podignu svijest i zatraže hitno puštanje Mahmuda Husseina i svih ostalih novinara zatvorenih širom svijeta.

Sigurnost novinara mora se postaviti kao globalni prioritet, a sloboda izražavanja ne smije se smatrati luksuzom, već temeljnim pravom. Zahtijevamo da se nijednog novinara ne zastrašuje, progoni ili zatvara zbog izvršavanja njegove/njene dužnosti, jer novinarstvo nije zločin.

klix