U bolnicama u BiH od korone se liječe 1.223 pacijenta, najviše u RS-u

Poredeći sa susjednom Hrvatskom u kojoj se također pogoršava epidemiološka situacija, moglo bi se reći da podaci u našoj državi nisu na zavidnom nivou.

BiH ima manji broj stanovnika, ali veći broj hospitalizovanih od Hrvatske

Naime, u Hrvatskoj s oko četiri miliona stanovnika hospitalizovano je 1.027 pacijenata zaraženih koronavirusom, dok je u BiH s nešto više od 3,2 miliona stanovnika u bolnicama smješteno skoro 200 pacijenata više.

Kada je riječ o našoj državi, najviše hospitalizovanih pacijenata je u Republici Srpskoj i riječ je o 661 osobi. Od toga je 250 pacijenata smješteno u Kliničkom centru RS-a, a u općim bolnicama taj broj je veći i radi se o 411 osoba.

U ovom entitetu Banja Luka bilježi najveći broj zaraženih i danima je trocifren.

U RS-u će se raditi na reorganizaciji zdravstvenih ustanova

Iz Ministarstva zdravstva RS-a su nam kazali da se razmišlja o preraspodjeli organizacionih jedinica unutar pojedinih bolnica te da se prije svega misli na bolnicu Gradiška, a razmatra se i reorganizacija unutar Kliničkog centra.

“Na ovom nivou će se razmatrati i određene preporuke koje se odnose na rad domova zdravlja jer su oni svakako prilično opterećeni brojem osoba koje se javljaju vezano za preglede. Također, ne smije se zaboraviti ni broj osoba koje su u samoizolaciji, više ih je od 7.000 i to dodatno opterećuje ove ustanove jer pružaju usluge i tim pacijentima”, kazali su iz Ministarstva zdravstva RS.

Nešto manji broj hospitalizovanih pacijenata je u Federaciji BiH i riječ je o 540 osoba, međutim, za Klix.ba su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo kazali da se taj broj povećao u odnosu na prethodni period.

“Još ne možemo govoriti o nedostatku smještajnih kapaciteta, a prema saznanjima s terena sve osobe koje zahtijevaju hospitalizaciju budu smještene na bolničko liječenje“, naveli su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Vrijedi podsjetiti da je shodno pogoršanoj situaciji na području Federacije BiH donesena odluka da svi građani moraju nositi maske i na otvorenom, a kada je riječ o naredbama nadležnima, 26. oktobra je naloženo da sve bolnice u roku od tri dana oslobode 30 posto svojih kapaciteta kako bi svi pacijenti bili smješteni, a zdravstveni sistem ne bi bio opterećen.

Kanton Sarajevo vodi veliku bitku s koronavirusom

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, u Kantonu Sarajevo se u proteklim danima najveća borba vodila upravo oko toga. Naime, izolatorij KCUS-a na Podhrastovima je bio skoro popunjen, tako da je bilo potrebno hitno formirati novi, što je i urađeno u Općoj bolnici.

Ipak, problemi ponovo postoje, s obzirom na to da su iz Opće bolnice apelovali da su njihovi kapaciteti kada je riječ o izolatoriju bili skoro popunjeni već za dva dana te da treba tražiti dodatno rješenje.

Prema posljednjim podacima, u Kantonu Sarajevo trenutno je hospitalizovano 128 pacijenata, od čega je njih 100 na Podhrastovima, a 28 u Općoj bolnici.

Iz Kriznog štaba KS su za Klix.ba kazali da se, uprkos navedenim problemima, nikada nijedan pacijent nije vratio kući ukoliko mu je naložena hospitalizacija.

Nijedan pacijent nije na čekanju kada je riječ o smještaju u bolnice, niti ćemo ih ikada vratiti jer nam prije svega naša ljekarska etika to ne dozvoljava”, kazali su nam iz Kriznog štaba KS.

U oktobru je zabilježen značajan porast zaraženih u Kantonu Sarajevo i moglo bi se reći da je ovo jedan od kantona u Federaciji koji se u posljednjem periodu suočava sa sve većim izazovima kada je riječ o suzbijanju koronavirusa.

Naime, od 15. oktobra su, zbog pogoršane situacije, donesene mjere da sve osobe na području KS moraju nositi zaštitne maske i na otvorenom te su ograničena okupljanja čime je smanjen broj ljudi u zatvorenim prostorima u kojima ih maksimalno može biti 30 (jedna osoba na 10 metara kvadratnih) i 60 na otvorenom.

Dodatnu brigu doprinosi činjenica da KS nema ministra zdravstva, te da je tu funkciju nakon ostavke Rusmira Mesihovića kao vršilac dužnosti obavljao Draško Jeličić ministar privrede koji je nedavno također otišao s te pozicije zbog zdravstvenih razloga.

Kao da već nije dovoljno to otežalo upravljanje trenutnom situacijom, nedavno je i Krizni štab KS naišao na probleme zbog potvrđenih slučajeva koronavirusa među vlastitim kadrovima.

Naime, predsjednica Kriznog štaba KS, Aida Pilav je pozitivna na koronavirus pa je zbog toga sada u izolaciji, a prije dva dana i njena zamjenica je uzela bolovanje jer je također primijetila simptome zbog čega je sada i ovo nadležno tijelo bez rukovodstva.

I u Brčkom raste broj zaraženih

U Brčko distriktu su trenutno hospitalizovana 22 pacijenta, od čega je 12 starijih i 10 osoba srednje životne dobi.

U posljednje vrijeme, situacija i u ovom dijelu BiH se dodatno zakomplikovala kada je riječ o koronavirusu, te je tako danas potvrđeno 46 novih slučajeva zaraze što je do sada najveći broj za to područje.

klix.ba