Bolnica u Goraždu odvojila 23 kreveta za Covid pacijente, izolatorij u funkciji od petka

Zbog teške epidemiološke situacije u BPK Goražde, kantonalna vlada je na vanrednoj sjednici usvojila nekoliko zaključaka s ciljem preduzimanja hitnih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa. -19. Svim javnim zdravstvenim ustanovama naloženo je da u potpunosti poštuju krizne planove koje su donijele i utvrde put pacijenta te da puste izolacijski odjel u bivšem Učeničkom domu do petka, 6. novembra.

Kantonalna bolnica, zajedno sa Zavodom za zdravstveno osiguranje, zadužena je da osigura liječnike specijaliste, infektologe i pulmologe, koji će biti angažirani za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, te da povuče ljekare koji su specijalizirani u matičnim ustanovama i učini ih dostupnima timu Covid-19. .

Izolacijski odjel bit će operativan za dva dana, potvrdili su u Kantonalnoj bolnici, te ističu da se trude udovoljiti i drugim zahtjevima.

„Od 67 kreveta već smo osigurali 23 u starom dijelu hitne pomoći, ginekološkom odjelu i donjem dijelu bolnice. Izolatorom ćemo dodatno proširiti kapacitete u slučaju masovnog dolaska pacijenata. Ispunit ćemo zahtjeve, teško je, ali izolator će početi raditi od 6. novembra, oprema se čisti i instalira. Bolnički timovi imat će pomoć pulmologa i infektologa, nadam se da ćemo odgovoriti zadatku kao u prvom valu. Imamo dovoljan broj respiratora, problem je što imamo jednog anesteziologa i specijalista anesteziologije, te što jedan anesteziolog mora raditi redovite programe, jutros su to bila dva operativna zahvata. Moramo raditi na pružanju redovne zdravstvene zaštite, kao i za pacijente s Covidom. Pacijenti s teškom kliničkom slikom odlaze u Podhrastove, do sada niko nije vraćen “, kaže prim. Dr Nermina Kamenica.

Korona često izbacuje doktore i medicinsko osoblje iz aparata, što predstavlja problem i bolnici i Zdravstvenom centru. Ipak, Kamenica vjeruje da će zajedno sa Zavodom za zdravstveno osiguranje zaposliti potrebno osoblje.

“Moramo pozvati specijaliste da rade u izolaciji i na hitnoj, da se izmjenjuju, svi su iscrpljeni, ovo predugo traje”, kaže Kamenica.

Problem je i nedostatak zaštitne opreme, još uvijek postoji ponuda odijela i maski, ali nema dovoljno zaštitnih rukavica.