Ernest Imamović pobjedio u Goraždu, NBL i SDA osvojili najviše mandata u Gradskom vijeću

“Pospremanje iz temelja” bio je moto koalicije koja je iznijela pobjedu Imamovića u do kraja neizvjesnoj trci za poziciju gradonačelnika Goražda.

“Narod Goražda je pokazao da grad može biti grad. Ovo je pobjeda naroda u Goraždu, moji protvnici mi nisu davali nikakvu šansu, ali podrška su mi bili ljudi koji su duboko vjerovali u mene. Do kraja smo bili dostojanstveni, pobijedila je njihova vjera u mene”, poručio je Ernest Imamović.

On je najavio i reviziju svih urađenih projekata u proteklih 12 godina, što je isticao i tokom kampanje. Ističe kako je svjestan da nakon pobjedničke euforije njegovih simpatizera slijedi ozbiljan i mukotrpan rad.

Međutim, na prohodnost budućih Imamovićevih poteza sigurno će utjecati i novi saziv Gradskog vijeća, a prema preliminarnim rezultatima koalicija okupljena oko imamovića ostaje bez utjecaja Naše stranke, čiji su predstavnici u bivšem sazivu vijeća bili među najglasnijim kritičarima rada Muhameda Ramovića, ali ovog puta, prema preliminarnim rezultatima, nisu prešli izborni prag.

S druge strane, najveći broj mandata u Gradskom vijeću osvojila je Nezavisna bosanskohercegovačka lista – šest. SDA je osvojila pet mandata, slijede SDP, Narod i pravda, A- SDA, SBB i Stranka za BiH sa po dva mandata, dok su po jedan manadat osvojili BNS, DF i BH demokrati.

Svaka od stranaka kalkuliše sa još jednim mandatom, a konačni rezultati pokazat će kome je od njih pripao. Priliku za učešće u vlasti nisu dobili Liberalna stranka, Platforma za progres, Naša stranka, BPS, Pokret Most 21 te nezavisni kandidat Slavko Klisura.

U općini Foča u FBiH ubjedljivu pobjedu za načelnika odnio je Esed Radeljaš sa 465 glasova, Mensud Borović iz SDA osvojio je 281 glas, dok je na trećem mjestu nezavisni kandidat Mujo Sofradžija sa 268 glasova. Radeljaševa Stranka za bolje Goražde osvojila je tri mandata kao i SDA, dok su ostale stranke koje su prešle izborni prag osvojile po jedan mandat – SBB, Koalicija NBL i A-SDA.

Almin Ćutuk iz SDA novi je načelnik općine Pale u FBiH sa osvojena 244 glasa. On je porazio kandidata NiP-a i BH demokrata Ibrahima Komaricu koji je osvojio 220 glasova. Najveći broj mandata u ovoj općini osvojila je SDA.

“Očekuje nas puno posla. Nema euforije, općina je u teškoj poziciji i predstoji nam dosta rada”, izjavio je Ćutuk.