Deset stranaka u Gradskom vijeću Goražda, nosioci listi čak četiri stranke nisu dobili podršku

Sedam vijećnika je obnovilo status dok je 18 novih imena, a povjerenje građana dobile su samo dvije vijećnice.

Po broju osvojenih glasova vodeća politička partija je NBL (2.248), slijedi je SDA sa 2.072. Ostalih osam političkih partija koje su osvojile mandate u gradskom vijeću ostale su na trocifrenim brojkama, SDP ima najviše (923), a najmanje BNS (439).

Prema preliminarnim rezultatima u vijećničke klupe će sjesti šest vijećnika NBL-a, Senad Hubjer, Nedim Dragolj, Sead Mršo, Aldin Šalaka, Rasim Ligata i Džemal Omanović. Iz SDA koja je osvojila pet mandata to su Adis Halilović, Nedim Kurtović, Adis Agović, Bajro Obuća i Adnan Žuga. Pet političkih subjekata osvojilo je po dva mandata i to SDP – Alen Selimović i Senad Delić, Narod i pravda – Nezim Alagić i Amar Imamović, iz A-SDA to su Mustafa Adžem i Amer Dedović, SBB – Almir Hasanefendić i Nusret Hubjer, Stranka za BiH – Amel Begović i Anela Jamak dok će po jednog vijećnika imati DF, a to je Arnel Vranj, te BH Demokrati – Džebrail Bajramović i Medina Kulelija iz BNS-a. Još uvijek se čeka potpuno prebrojavanje glasova i zvanična objava GIK-a i CIK-a, a čak pet političkih partija računa na preostali jedan mandat koji “visi”.

Šest političkih subjekata nije uspjelo preći izborni prag, a to su BPS, LS, Pokret Most 21, Platforma za progres i nezavisni kandidat Slavko Klisura, a zanimljivo je da izborni prag nije prešla ni Naša stranka čiji je zajednički kandidat za gradonačelnika pobijedio.

Učešće u Vijeću prvi put obezbjedili su NiP, BNS i BH Demokrati, a nakon niza godina u vlasti u novom sazivu nema liberala i BPS-a. Zanimljivo je da u četiri političke partije koje su osvojile mandate u Gradskom vijeću nisu prošli nosioci liste NBL-a, A -SDA, DF-a i BNS-a.

“Dok sam ja pisao program stranke za ove izbore, sastavljao press informacije, vodio stranicu Gradskog odbora, plaćao iz vlastitog džepa oglašavanje stranke, nastupao u kontakt emisijama i na press konferencijama, drugi sa liste su radili za sebe, a direktno protiv mene. Očigledno je sad, a na šta sam upozoravan iz drugih stranaka, da su mi najveći konkurenti, da ne kažem neprijatelji, bili pojedinci sa liste koji su ciljano dovedeni na listu da rade udruženo protiv nosioca liste, dok me s druge strane ni ostatak liste (stari članovi DF-a), nije posebno podržao, čast pojedincima. Međutim, to je dozvoljeno, to je demokratija, to je politika. Čestitam svim izabranim vijećnicima i gospodinu Imamoviću, a pošto je moje viđenje dopuštenog, demokratije i politike potpuno suprotno od ovog, podnosim neopozivu ostavku na mjesto člana Gradskog odbora DF-a Goražde i povlačim se iz politike”, objavio Nosilac liste DF-a Enes Džemidžić.

Od 20.840 upisanih birača za grad Goražde na lokalnim izborima pravo glasa iskoristilo je 11.450 birača dok je od tog broja važećih listića bilo 10.994. Podsjetimo da je u utrci za gradonačelnika Goražda Ernest Imamović, zajednički kandidat SDP-a, NiP-a i Naše stranke osvojio najveći broj glasova – 3.654 ili 33,24 posto. Na drugoj poziciji sa 3.370 glasova ili 30,65 posto je Muhamed Ramović, kandidat NBL-a. Kandidat SDA Mirsad Žuga osvojio je 3.315 glasova ili 30,15 posto dok je na posljednjem mjestu sa 655 osvojenih glasova ili 5,96 posto završio kandidat BH Demokrata Admir Pozderović.