Servisne informacije

Informacija o vremenu. U većem dijelu Bosne preovladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom koja ponegdje može biti i dugotrajna. U Hercegovini i na zapadu Bosne bit će malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 0 do 5, a dnevna od 8 do 12, na jugu do 17 stepeni.

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti. Neophodno je posvetiti više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura. Mjestimično je moguća i pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom. U Hercegovini i Krajini većim dijelom dana bit će sunčanije, uz ljepšu opštu sliku.

Magla smanjuje vidljivost u kotlinama, kao i uz riječne tokove. Kolovoz je mjestimično mokar ili vlažan, a u planinskim predjelima skrećemo pažnju na moguću poledicu. Vozače podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 7 do 19 sati. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.