Mensud Borović: Za izbor Radeljaša presudan je bio aktuelni načelnik Ustikoline

Mensud Borović, kandidat SDA za načelnika Općine Foča u Federaciji BiH, izjavio je da je presudan faktor za izbor Eseda Radeljaša na poziciju na koju je pretendovao bio upravo aktuelni načelnik Zijad Kunovac iz SDA.

“Presudan faktor za izbor Eseda Radeljaša bio je upravo aktuelni načelnik Zijad Kunovac koji je na ovim izborima izdao kandidata stranke kojoj i on sam pripada i zahvaljujući kojoj je četiri mandata bio na poziciji općinskog načelnika”, kazao je Borović.

Borović navodi da se Kunovac nije mogao pomiriti sa činjenicom da nema podršku SDA za još jedan mandat i da je on (Borović), predložen kao kandidat za načelnika.

“Od tog momenta je radio sve da ne budem izabran na tu poziciju. Interesantno je kako su Kunovac i Radeljaš od ljutih protivnika na izborima prije četiri godine postali saradnici u ovom izbornom procesu i koji interesi su ih povezali da zajednički djeluju”, rekao je Borović.

Navodi kako to znaju samo oni i tim ljudi iz Općine koji je s njima u tome učestvovao.

“Sve je zapravo počelo prije godinu, od izbora direktora osnovne škole u Ustikolini, kojeg su birali roditelji učenika i kada je na tu poziciju izabrana osoba suprotno njihovoj volji i nastojanjima”, kazao je Borović.

Dodaje da je uspostavljena saradnja nastavljena i unaprijeđena tokom lokalnih izbora, odnosno u procesu izbora općinskog načelnika.

“U tome su bili potpomognuti dijelom općinske administracije i pojedinih članova Općinske izborne komisije, koji su općinski uposlenici”, istakao je Borović.

Upozorio je da su u kampanji javno i blisko sarađivali s kandidatom koji je kasnije dobio najviše glasova, o čemu su, kako navodi, nekoliko dana prije izbora obavjestili i CIK.

“U prilog ovome ide i činjenica da je bez ikakvog opravdanog razloga i potrebe na dan izbora u jednom biračkom odboru došlo do promjene člana biračkog odbora”, ističe Borović.

Kaže da se Kunovac na dan izbora potrudio u korist njegovog protukandidata usmjeriti podršku građana u onom dijelu gdje je to mogao, poentiravši da je to presudno utjecalo na rezultat.

“I pored očiglednih pokazatelja podrške drugim kandidatima u toku kampanje, nadali smo se da će aktuelni načelnik ipak ostati odan stranci i građanima. Sada je jasno da smo bili naivni svi mi koji smo tako mislili”, naveo je.

Napominje kako je aktuelni načelnik Općine Foča (FBiH) u “svojim viđenjima” političkih prilika naveo kako su kandidati za načelnika ove Općine u kampanji imali dobre odnose i “da su zajedno sjedili i pili kafu”.

“To je notorna neistina jer se ja sa svojim protukandidatima u vrijeme predizborne kampanje nisam sretao, osim na javnim debatama, za razliku od njega koji je s njima imao izrazito dobru i čestu komunikaciju i dogovarao neke stvari, osim ako on smatra da je to radio u moje ime”, naveo je Borović.

Navodi kako njegova “greška” u predizbornoj kampanji može biti ta što je javno isticao da u općini ništa neće biti isto.

“Očigledno je da su moje namjere bile signal nekima da me iz određenih razloga spriječe da dođem na poziciju načelnika. Da li su na ovaj način kažnjeni građani Ustikoline, to će vrijeme pokazati, a ja sigurno nisam, iako je to bio njihov cilj”, kaže Borović.

Na kraju je budućem načelniku Općine Foča (FBiH) Esedu Radeljašu zaželio mnogo sreće i uspjeha u narednom periodu, da ispuni svoja obećanja, a da građani osjete poboljšanje uslova života u ovoj maloj općini.