Sarajevo u prazničnom ruhu: Hiljade zastavica uoči Dana državnosti BiH

Zastavice su postavljene u glavnim sarajevskim ulicama Ferhadija i Maršala Tita, ali i u drugim ulicama, a bit će istaknute na zgradama institucija, preduzeća i privatnim objektima.

Posebna pažnja bit će posvećena vanjskim prostorima u blizini lokacija na kojima će se u srijedu, 25. novembra, u Sarajevu održavati svečanosti povodom Dana državnosti BiH.

Podsjećamo, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost muslimana, Srba, Hrvata i drugih.

Na zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene granice iz vremena srednjovjekovne Bosne, a BiH je definisana kao ravnopravna republika Jugoslavije.

Kako smo već pisali, ovaj praznik ne obilježava se na cijelom teritoriju naše zemlje. Bh. entitet Republika Srpska ne slavi ovaj datum kao državni praznik i u ovom entitetu se smatra da je Dejtonski sporazum, potpisan 21. novembra 1995. godine, definisao Bosnu i Hercegovinu.
klix