Prisustvo koronavirusa u organizmu može da izazove brojne simptome, a jedan od njih je i ovaj ukus.

Gubitak mirisa i ukusa jedan je od glavnih simptoma. Uporni metalni ukus u ustima manje je poznat simptom i naziva se parageuzija. Može imati širok spektar uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraženi su simptomi COVID-19.

– Kod mnogih ljudi koji imaju virusnu infekciju gornjih disajnih puteva, opažanje ukusa često je otupljeno ili sekundarno zbog rinitisa i nosne opstrukcije, ili od direktnih virusnih povreda olfaktornog neuroepitela – navedeno je u studiji.

Retronazalni njuh, kombinacija ortonazalnog mirisa i ukusa, je senzorni proces koji omogućava ljudima da percipiraju ukus, koji se definiše kao percepcija bilo čega izvan pet dimenzija ukusa hrane – slatke, slane, gorke, kisele i ljute.

– Jedna 59-godišnja žena dovedena je kod nas kolima hitne pomoći 29. marta 2020. godine, usljed višednevnog otežanog disanja, malaksalosti i gubitka apetita. Otprilike sedmicu dana prije prijema pacijentkinja je počela da osjeća znatno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ovi simptomi su bili izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna. Hrana u kojoj inače uživa imala je ukus metala – naveli su ljekari.

Tokom dodatnih ispitivanja pacijentkinja je otkrila da polako gubi sposobnost mirisa koja je napredovala do potpune anosmije u odsustvu zagušenja ili bilo kakvih drugih nazalnih simptoma. Rezultat na koronavirus bio je pozitivan 2. aprila.

Virus također može da izazove otežano disanje, dijareju i gubitak apetita.

– Metalni ukus obično nije ozbiljan i može da bude simptom različitih stvari – rekli su iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije i dodali da će liječenje zavisiti od uzroka.

– Najčešći uzroci metalnog ukusa uključuju bolesti desni, uzimanje lijekova poput antibiotika, liječenje karcinoma ili prehlade, infekciju sinusa i druge probleme sa disajnim putevima. Ponekad se metalni ukus može povezati sa problemom mirisa. Ne postoji nijedan način za liječenje ili sprečavanje metalnog ukusa u ustima – ističu ljekari.

U nekim slučajevima ovaj neprijatni simptom može da se povuče sam od sebe; na primjer, ako prestanete da uzimate vitamine ili gvožđe.

Neki lijekovi također mogu dati metalni ukus u ustima. Provjerite kod svog ljekara i obavijestite ga ako imate ovaj neželjeni efekat. Možda prelazak na drugi lijek može da pomogne, ali nemojte prekidati terapiju bez prethodnog razgovora sa ljekarom.

faktor.ba