Komšić o 15. godišnjici Oružanih snaga: Aktivnosti naše vojske državu vode u NATO

Povodom obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je održana svečanost u Domu Armije u Sarajevu, a prisutnima se obratio član Predsjedništva naše zemlje Željko Komšić.

Komšić je govorio o dosadašnjem značaju i dostignućima Oružanih snaga BiH, s naglaskom na NATO put.

“Donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine prije 15. godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih oružanih snaga naše zemlje. Tim propisima omogućeno je formiranje takvih oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, pod uslovom da u okviru svojih profesionalnih sposobnosti mogu podnijeti izazove koje traži pripadnost Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, istakao je na početku obraćanja Komšić.

Svoju sposobnost za najveće izazove naši vojnici pokazali su u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama.

“Posebno s ponosom trebamo istaći donošenje Programa reformi Bosne i Hercegovine, kao nastavak aktivnosti iz 2009. godine, kada je naša zemlja zvanično zatražila uključivanje u MAP sistem u NATO savezu, odnosno Akcioni plan za članstvo u toj organizaciji. NATO je već naredne godine u Talinu odobrio učešće Bosne i Hercegovine u MAP-u, doduše uvjetno, što je bilo vezano za upis vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, ali od 5. decembra 2018. godine, Sjevernoatlantsko vijeće, kao organ koji donosi odluke u NATO savezu, odobrilo je puno učešće Bosne i Hercegovine u MAP-u, pozvavši našu zemlju da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program”, podsjetio je Komšić.

On naglašava da je BiH to učinila podnošenjem Programa reformi, koji sadrži svih pet poglavlja, sa strukturom i elementima, kako to NATO traži od svih učesnika u MAP-u.

“Tom prilikom uspjeli smo ‘otkočiti’ aktivnosti na reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su vezane za modernizaciju i popunjavanje prema NATO standardima, kako bi naše Oružane snage bile još bolje i kvalitetnije organizirane i opremljene. Ovom prilikom želim čestitati Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH na ispunjenjenih više od 70% posto aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine, u otežanim okolnostima koje su uzorokovane pojavom pandemije koronavirusa. Ispunjavanje tih aktivnosti našu državu legitimira za dostavljanje sljedećeg Programa reformi, koji ćemo dostaviti u sjedište NATO saveza u narednom periodu”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Taj proces koji ima oblik dvosmjerne komunikacije i veoma je važan za Bosnu i Hercegovinu, jer osim vojnog dijela, ispunjavanje kriterija prema NATO-u znači i uspostavljanje potpune vladavine prava, zaštitu ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine na individualnom nivou, reformu pravosudnog sistema, povećanje transparentnosti i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“Svi ti procesi komplementarni su i s onim reformama koje od nas traži Evropska unija, kako bismo kroz te reforme dostigli status kandidata, a nakon toga i otvaranje pregovora o različitim poglavljima, u okviru nove metodologije za prijem zemalja u članstvo Evropske unije. To su paralelni procesi koji imaju niz zajedničkih elemenata, pa kada vidimo da postoje državne institucije koje mogu u jednoj godini ispuniti 70% planiranih zadataka, to mi daje za pravo da vjerujem kako bismo relativno brzo mogli nastaviti ispunjavati i druge kriterije, te sticati legitimitet za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. Takvo nešto bilo bi od krucijalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Upješno učešće u multilateralnim vojnim vježbama doprinijelo je i nedavno uspješno održanoj bilateralnoj vojnoj vježbi na Glamoču u saradnji s vojnim snagama prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država. Aktivnosti Oružanih snaga BiH kvalitetan su pokazatelj da znamo kako se radi posao, da imamo profesionalni kadar koji zna raditi svoj posao i, s moje strane, dozvolite da izrazim svoje iskrene čestitke”, istakao je Komšić.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč nizu poteškoća, prije svega u finansijskom smislu, iz godine u godinu bilježe kontunuirani napredak te se pokazuju kao granat stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Uvjeren sam da ćete i dalje, na ponos svih građana Bosne i Hercegovine, uspješno obavljavati svoje zadatake, kako u zemlji tako i u inostrastvu. Svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegoviine želim sretan Dan Oružanih snaga BiH”, zaključio je u svom obraćanju član Predsjedništva BiH.

 

klix