POČINJE REALIZACIJA PROJEKTA IZGRADNJE POMOĆNOG STADIONA SA VJEŠTAČKOM TRAVOM U GORAŽDU

Nakon što je Grad Goražde aplicirao za Projekat “Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa/fudbala kroz širu društvenu zajednicu” prema Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (NFS BiH), te potpisan Ugovor, danas je dopremanjem vještačke trave zvanično i započela realizacija ovog projekta.

Tim povodom Gradski stadion i lokaciju gdje će se postaviti teren sa vještačkom travom danas su posjetili gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović i premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća sa saradnicima.

Radovi predviđeni ovim projektom odnose se na unaprijeđenje infrastrukture za razvoj omladinskog nogometa/fudbala, odnosno izgradnju terena sa vještačkom travom koji će se graditi na lokaciji pomoćnog stadiona u ulici 1. maj.

U sklopu radova izvršiće se nabavka, doprema i montaža vještačke trave (zahtjev FIFA Quality Pro) za teren dimenzije 103mx67m (bruto 6901m2) sa jednim parom aluminijskih golova/vratnica (uključujući nabavku originalnih traka i ljepila za montažu), zatim priprema podloge za polaganje vještačke trave na odobrenoj lokaciji, uključujući sistem drenaže, te nabavka kvarcnog pijeska i gumenog granulata za ispunu vještačke trave, a sve prema projektnoj dokumentaciji i uputama dobavljača vještačke trave.

Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000,00 KM, s tim da je 260.000,00 KM obezbijedio Nogometni/Fudbalski savez BiH putem UEFA/FIFA, dok je ostatak sredstava od 200.000,00 KM obezbijedio Grad Goražde i Vlada BPK-a.

O važnosti projekta u izjavi za medije govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović – ”Grad Goražde potpisao je sa Nogometnim savezom BiH ugovor po kojem imamo obaveze da ovaj projekat sufinasiramo u iznosu od 200.000,00 KM računajući i sredstva od Kantona. Mi smo predvidjeli ove godine i sredstva u Budžetu i evo prošle sedmice dobili smo sredstva od Vlade Kantona, koja smo preusmjerili prema Nogometnom savezu, jer smo  mi imali obavezu prema njima u iznosu 70.000,00 KM, na čemu se zahvaljujem i Vladi i resornom ministarstvu. Mi smo tim ugovorom imali obavezu da obezbjedimo i pripremimo teren, kada se uradi idejni projekat i izdamo potrebnu dokumentaciju. Kada je došao idejni projekat od Nogometnog saveza mi smo odmah izdali urbanističku saglasnost.

Sada očekujemo glavni projekat na osnovu kojeg ćemo izdati građevinsku dozvolu i tek tada možemo raspisati javni poziv za odabir najpovoljnijeg ponuđača vezano za podlogu, jer ne možemo je raditi bez glavnog projekta da se ne bi desile neke neugodnosti u tom dijelu.

Planiramo ovdje i da se urade reflektori, kao i vodovodne cijeve za prskanje terena. Ovo je vrlo važan projekat u vrijednosti 460.000, 00 KM i drago nam je da je trava već stigla, ona je već spremna samo da mi pripremimo teren.”

 

Obzirom da je i Vlada BPK-a sufinansirala Projekat današnjoj posjeti prisustvovala je i premijerka BPK-a Aida Obuća sa ministrom za za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Armanom Bešlijom koja je ovom prilikom naglasila – ”Mi smo veoma zadovoljni zbog toga što smo u potpunosti ispunili očekivanja koja su bila stavljena pred Vladu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i resorno ministarstvo kada smo obećali da ćemo više ulagati u infrastrukturne projekte, znači jačanje sportske infrastrukture, s tim u vezi smo u potpunosti podržali zahtjev Gradske uprave koja se nama obratila da se iz Budžeta BPK-a Goražde sufinansira projekat izgradnje pomoćnog stadiona i postavljanje vještačke trave u iznosu od 70.000,00 KM. Mi smo taj projekat podržali i u petak smo uplatili u  Budžet Grada Goražda svih 70.000,00 KM, što se u biti očekivalo od Vlade BPK-a. Očekujemo da se ovaj projekat počne realizirati, da svi oni akteri koji su se obavezali da će određene aktivnosti sprovesti da to sprovedu kako bi smo mi u konačnici dobili jedan reprezentativan  pomoćni stadion koji bi prije svega bio u funkciji i koristio svim građanima našeg Kantona, pogotovo omladinskim selekcijama kako bi oni mogli kvalitetnije trenirati, a kada imate bolje uslove za treninge onda se i mogu očekivati bolji rezultati.

Stav Vlade i Skupštine BPK-a u konačnici jeste da se i u narednom periodu što više ulaže u infrastrukturne projekte, u poboljšanje uslova treniranja kako bismo imali bolji kvalitet i rezultate. Ovdje smo danas kako bismo vidjeli u kojoj fazi je ovaj projekat da bismo otklonili određene nejasnoće.”