Danas je Međunarodni dan ukidanja ropstva

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 1948. godine, 2. decembar se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan ukidanja ropstva.

Fokus ovog dana je na iskorjenjivanju savremenih oblika ropstva poput trgovine ljudima, seksualnog iskorištavanja, najgorih oblika dječijeg rada, prisilnog braka, kao i prisilnog regrutovanja djece za korištenje u oružanim sukobima.

U ropstvu češće završavaju žene i djevojčice koje su često prisiljene na prostituciju, nego muškarci i dječaci, dok se najugroženiija regija nalazi između srednje Europe i sjeverne Azije.

Više od polovice robova vezani su dugovima. No, mogu biti vezani za izrabljivače jer su drogirani, potplaćeni, tjelesno zlostavljani ili jednostavno predaleko od svojih domova da bi se oslobodili.

Robovlasništvo se pojavilo u najstarijim civilizacijama, a robove su u svojim domovima imali Sumerani, Egipćani, Grci i Rimljani.

U starom vijeku ropstvo je bilo veoma značajan dio sveukupnog društveno-ekonomskog poretka, u kojem jedan čovjek nad drugim imao potpuno vlasništvo.

Najveći “procvat” robovlasništvo je doživjelo u 15. vijeku kada su evropski trgovci počeli prodavati tamnoputo stanovništvo iz Afrike. Robovi su se koristili u Europi, ali ponajviše u Sjevernoj i Južnoj Americi, gdje je na desetine hiljada robova obrađivalo plantaže i radilo druge fizičke poslove bez osnovnih uslova za život.

Iako je izbijalo na stotine pobuna robova, status im se jako sporo mijenjao. Masovniji pokreti za ukidanje ropstva pojavljivali su se krajem 18. vijeka, ali je trgovina robljem u južnim državama SAD-a potrajala sve do 1865. godine, odnosno do završetka američkoga građanskog rata.

Velika Britanija je ukinula trgovinu robljem 1833. godine, a treba istaknuti kako je prva europska država koja je to učinila bila Dubrovačka Republika, koja je ropstvo ukinula još 1416. godine. Posljednja država koja je to službeno učinila bila je Mauretanija 1981.