Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv Mehmedagića i Cikotića zbog slučaja “sigurnosne dozvole”

Tužilaštvo BiH saopćilo je da je donijelo Naredbu o provođenju istrage protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i ministra sigurnosti Selme Cikotića zbog slučaja “sigurnosne dozvole”.

Istraga se, osim toga, provodi i protiv penzionisanog djelatnika i aktuelnog člana Drugostupenske Komisije Vijeća ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja OSA-e BiH Muriza Druškića.

“Stavlja im se na teret izvršenje krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlasti u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosih provjera”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

OSA BiH je nadležna za izdavanje dozvola policajcima, a osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole mogu u roku od 15 dana nakon rješenja uložiti žalbu. Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola.

U sastavu Komisije su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

Kako smo ranije pisali pozivajući se na izvore bliske istrazi, sporna su bila imenovanja Ismaila Sarića i Muriza Druškića, zbog čega je u svojstvu svjedoka saslušano više osoba, mahom državnih ministara i službenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Fahrudin Radončić je kao ministar sigurnosti predložio imenovanje članova Komisije, nakon čega je podnio ostavku i nije učestvovao u nastavku procesa imenovanja. Potom je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković predložila imenovanje potpuno drugih osoba.

No, bez obzira na njihovo imenovanje 11. juna 2020., mnogo ranije se počelo problematizovati onemogućavanje pristupa tajnim podacima policijskim službenicima, zbog čega su mnogi ostali bez posla, a da ne znaju razloge.

Kako saznajemo, više je policijskih službenika državnih agencija podnijelo prijave jer su ostali bez posla zato što im je uskraćen pristup tajnim podacima. Među njima je i osam pripadnika Uprave policije MUP-a KS.

 

klix