Veliki interes za vakcinacijom protiv sezonske gripe

Vakcinacija protiv sezonske gripe koja je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počela u ponedjeljak, ove godine izazvala je veliko interesovanje građana.  

Zavod za javno zdravstvo BPK uz podršku resornog kantonalnog ministarstva obeztbjedio je 300 besplatnih doza vakcine, koje su disrtribuirane domovima zdravlja u tri lokalne zajednice.  

Po riječima direktora Doma zdravlja ”dr. Isak samokovlija” Goražde dr. Edina Čengića, potražnja za vakcinom je iznad očekivanja.  

”Dom zdravlja Goražde dobio je 200 doza za pacijente i 50 za zdravstvene radnike i za samo dva dana gotovo sve doze su utrošene jer, zbog korona virusa,  vlada veliki interes pacijenata. Besplatne vakcine namjenjene su osobama starijim od 65 godina koje imaju hronična oboljenja, kao i mlađima koji imaju neka oboljenja koja umanjuju otpornost organizma” – pojasnio je dr. Čengić.  

 Dodao je da je količina besplatnih doza vakcine obezbjeđena na bazi ranijih godina 

” Nabavka je planirana u vrijeme kada nije bilo pandemije korona virusa, a ranijih godina nije bio ovoliki interes jer nam je uvijek ostajalo vakcina koje smo morali vraćati. Sada je situacija znatno drugačija i pacijenti su u velikoj mjeri željeli da se vakcinišu, što je dobro jer se na taj način smanjuje  mogućnost obolijevanja od sezonske gripe a time I komplikacija koje mogu nastati jer i ona može dovesti i do smrtnog ishoda kod rizičnih skupina ” – istakao je direktor goraždanskog doma zdravlja.  

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde do sada na području ovog kantona  nije prijavljen niti jedan slučaj sezonske gripe.