Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno vrijeme sa slabom kišom u večernjim satima, uglavnom u južnim krajevima. Ujutru će biti promjenljivo oblačno, sa maglom oko rijeka i po kotlinama. U prijepodnevnim satima oblačnost sa zapada zahvatiće većinu predjela. Uveče se očekuje mjestimična magla. Puhaće slab vjetar, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od nula do pet, a najviša dnevna od pet do devet stepeni.

Obzirom da će u unutrašnjosti preovladavati hladno i maglovito vrijeme većim dijelom dana, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura. Danju će, uz blago zatopljenje, biti prikladnije za boravak na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina. U Hercegovini malo ugodnije, uz umjereno sjeverno strujanje koje ne bi trebalo praviti veće probleme osjetljivim osobama.

U jutarnjim satima vidljivost je smanjena zbog magle na dionicama uz riječne tokove i u kotlinama, te ponegdje u višim predjelima (Sarajevo-Konjic). Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozorava se i na povećanu opasnost od odrona. Na dionicama u planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima mogući su nailasci na poledicu. IZ BHIAMK-a savjetuju oprezniju vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever (oba smjera).

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, tokom dana, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Sarajevo-Tuzla (Olovske Luke i Husino), Klašnice-Laktaši, Pelagićevo-Srebrenik i Rogatica-Ustiprača.

Na magistralnom putu Livno-Šuica, preko prevoja Borova Glava, upozorava se na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.