Servisne informacije

U BiH će danas preovladavati promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima i dnevnom temperaturom od šest do 13 stepeni Celzijusovih. Jutro pretežno oblačno, te maglu oko rijeka i po kotlinama, a u planinskom pojasu i Hercegovini pretežno vedro ili uz umjerenu oblačnost. Tokom dana biće promjenljivo uz sunčane intervale, osim sjevernih i kotlinskih predjela, gdje će se niska oblačnost lokalno zadržavati i preko dana, dok će u poslijepodnevnim satima doći do smanjenja oblačnosti, uz sunčane intervale i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od minus pet do četiri stepena Celzijusova. Puhat će slab vjetar, promjenljivog smjera.

Tegobe kod osjetljivih osoba biće izraženije tokom mjestimično tmurnog i maglovitog jutra, naročito u unutrašnjosti zemlje. Nakon toga, uz povremene sunčane intervale u drugom dijelu dana i opšta slika će se postepeno popravljati. Sa večernjim satima temperature će ponovo opasti, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće. U gradskim sredinama moguće su epizode jače zagađenosti zraka, o čemu bi sve rizične grupe stanovništva također trebale povesti računa i umanjiti boravak na otvorenom.

Magla, mjestimično veoma gusta, smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Savu, Spreču i Drinu, kao i na širem području Sarajeva, Banja Luke i Travnika, te na putu Kaonik-Kiseljak. Saobraća po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone. Na dionicama u planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, zbog niske temperature, mogući su nailasci na poledicu. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.