Bećir Obarčanin četiri mjeseca živi u strahu od klizišta

Ovakvih problema od izgradnje objekata uz samu magistralnu cestu na ulazu u Goražde decenijama ranije nije bilo

Već četiri mjeseca Goraždanin Bećir Obarčanin pokušava naći način da zaštiti svoju kuću, na koju su se sručile tone zemlje pokrenute podzemnim vodama.

Iz civilne zaštite su mu kazali da se radi o privatnoj imovini, ali Obarčanin nije u mogućnosti sam da ga riješi, te strahuje da će tlo nastaviti da se pomjera i dodatno ugroziti i objekat u kojem živi, i živote članova njegove porodice.

– Prije otprilike četiri mjeseca bilo je problema sa oborinskim vodama po gradu, a u ovom dijelu iznad moje kuće odjednom se pojavila voda. To je izazvalo veliko klizište. Išao sam regularnim putem, prijavio sve civilnoj zaštiti. U prvi mah su mi rekli da je to kao privatni posjed, da to oni ne mogu rješavati, da bi mi onda bilo rečeno da napišem zahtjev što sam ja i uradio. Komisija je izlazila doduše i snimila stanje, ali do danas, bez obzira na dopise i telefonske pozive, ništa nije poduzeto. Privatna imovina, nije ugrožen put, pa oni nemaju prostora da reaguju, ali ja se pitam šta će biti ako ovo krene dalje, ako budu ugroženi naši životi ili ako ova kuća “siđe” na put – kaže Obarčanin.

Ovakvih problema od izgradnje objekata uz samu magistralnu cestu na ulazu u Goražde decenijama ranije nije bilo, tako da je najprije potrebno utvrditi odakle stiže voda koja je pokrenula klizište, jer većih padavina ove godine nije bilo.

– I gore, iznad moje kuće, ljudi žive, ne daj Bože da to krene sve, bio bi belaj. Zemlja je sada na fasadi, pa sa suprugom i sinom pokušavam da je sklonim. Dva kamiona zemlje smo do sada u kantama odbacili iznad kuće, ali suština problema je velika pojava vode, koja dotiče odozgo negdje – priča nam Bećir Obarčanin, te dodaje da sa skromnim primanjima nije u mogućnosti ni da ukloni zemlju koja nastavlja da klizi, a kamoli da kasnije osigura teren.

Avaz