Dani Isaka u januaru u Goraždu

U Centru za kulturu Goražde danas je održana sjednica Organizacionog odbora manifestacije „Dani Isaka Samokovlje-Sunce nad Drinom“, koja se u održava tradicionalno u čast velikog bh. književnika I pripovjedača, u njegovom rodnom gradu.

Utvrđen je program 17. po redu manifestacije koja će početi polovinom narednog mjeseca,   u skladu sa epidemiološkim mjerama

“ Nastavljamo sa tradicijom sjećanja na velikog književnika i humanistu, Goraždanina Isaka Samokovliju. Tradicionalno će biti upriličen obilazak Doma zdravlja Goražde koji nosi njegovo ime, uz polaganje cvijeća na bistu ispred ove ustanove. I ovoga puta bit e raspisan literarni konkurs za učenike osnovnih I srednjih škola, a između ostalog predviđene su I izložbe u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Goražda I Sarajeva” – kazao je predsjednik organizacionog odbora manifestacije Sanid Zirak.

Naglasio je da će centralni događaj biti održan u maloj sali Centra za kulturu gdje će o liku i djelu Isaka Samokovlije govoriti istaknuti književnici  I kulturni  radnici.

Tradicionalno, svoj doprinos manifestaciji i obilježavanju godišnjice smrti istaknutog bh. pisca dat će i Jevrejska zajednica u BiH.

“ Za BiH znači  da ime jednog ovako velikog književnika održavamo I podsjećamo na njegove književne radove, njegov humanizam, značaj  I sve ono što je on ostavio iza sebe. Za Jevrejsku zajednicu je potpuno normalno da se uključi u ovaj događaj , jer smatramo da trebamo dati doprinos posebno zbog činjenice da mi bolje poznajemo taj jevrejski način života, porijeklo ove porodice, jezik kojim je govorio Samokovlija, značajno je što I grad Goražde želi da sačuva njegovo ime I kroz ovu manifestaciju” – kazao je predsjednik Jevrejske zajednice BiH  Eli Tauber.

Manifestacija u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika, humaniste i ljekara, Isaka Samokovliju, počet će 15. Januara, na godišnjicu njegove smrti, a realizovat će se punih sedam mjeseci kako u rodnom Goraždu, tako I u Sarajevu I Fojnici, gradovima u kojima je radio I stvarao.