Kriza vlasti u Goraždu: Aktuelna koalicija ostaje, ali sve i dalje pod upitnikom

U SDA i NBL-u, strankama koje predvode skupštinsku većinu, konačno su priznali kako su nakon lokalnih izbora pregovarali sa Liberalnom strankom o ulasku u vlast, što bi značilo raskid trenutne koalicije. Iako dogovor nije postignut, povjerenje je narušeno i pod upitnikom je kada će se ponovno aktuelizirati priča o uspostavi nove većine.

Ko je prvi počeo?

Pitanje koje je otvorilo buru na političkoj sceni i krizu vlasti na području BPK Goražde, jeste ko je prvi počeo i sa kojim motivima? U Liberalnoj stranci tvrde kako je to Muhamed Ramović, lider NBL-a u Goraždu zbog poraza na lokalnim izborima u utrci za novi mandat gradonačelnika, koji bi kompenzirao pozicijom premijera.

“Ramović je krenuo u pregovore sa Liberalnom strankom, obavili su se razgovori u Rogatici, drugi razgovori su bili na Mravinjcu. Podjelili smo pozicije, završili sve i trebalo je da padne SDA. Međutim, onda su se uključili iz SDA, predsjednik KO (op.a Mirsad Žuga), premijerka (op.a Aida Obuća) i ostali. Prevagnula je naša slabost prema SDA i mi smo zaustavili proces, nismo dali da se vlada obori u petak, iako je sve bilo dogovoreno da se to završi. Sve druge priče su neistinite”, izjavio je Rasim Mujagić, poslanik LS-a u Skupštini BPK Goražde.

Mirsad Žuga, predsjednik KO SDA tvrdi da su uovoj stranci reagovali nakon što je druga strana počela pregovore o eventualnom obaranju vlade.

“Prema informacijama KO SDA počeli su pregovori na drugoj strani o eventualnom rušenju ove vlade gdje bi, navodno, aktuelni gradonačelnik (op.a. Ramović) preuzeo premijersku poziciju i mi smo kao KO reagovali, pozvali svoje partnere sa federalnog nivoa i razgovarali kako dalje. Također, u okviru KO i u okviru i centrale SDA naš kolektivni stav je da trebamo sačuvati vladu i pozicije SDA u ovoj koalicionoj većini ili u eventualno nekoj drugoj. Trenutno je SDA u koaliciji koja je sada vladajuća na području BPK Goražde i mi nismo sklopili nikakvu novu koaliciju”, kazao je Žuga.

No dodaje da će, ako se nastavi utrka za neku novu koaliciju, SDA raditi na tome da sačuvaju svoju poziciju.

“Vjerovatno će u narednom periodu biti još mnogo turbulencija, ali mi ćemo se s tim nositi. Želim da se ogradim od istupa pojedinaca u bilo kojem smislu, ja govorim ono što je stav KO SDA u saradnji sa našom centralom. Da li će ostati aktuelna većina ili će se desiti neka nova, na nama je da vidimo, ali nakon izbora neke stvari se obično poremete. Mislim da je ovo uzrokovano više zbog želja ili interesa pojedinaca nego što su to neki ozbiljni politički projekti”, smatra Žuga.

Ramović kategoričan

Muhamed Ramović, lider NBL-a u Goraždu demantuje da je ova stranka ikada željela oboriti vladu.

“Nakon lokalnih izbora čula se informacija da NBL želi da obori ovu vladu, kako bi Muhamed Ramović, koji nije pobjedio na izborima trebao da bude premijer. Niti sam to ikada izjavio niti imam ambicije i sada javno govorim, nisam nikakav kandidat za premijera BPK Goražde. Mi smo na konferenciji 30. novembra jasno rekli da dajemo punu podršku ovoj vladi kojom smo zadovoljni. Apsolutno sve negiram, ali mali je grad, takva sredina, svako sa svakim sjedi, pije kafe, ne bih u to ulazio. Mi ostajemo principijelni da ostajemo u koaliciji ukoliko to žele i ostale političke opcije. Uvijek ima određenih nesuglasica, ali mislim da ova koalicija treba ostati i da je to najbolje rješenje, mi ćemo sve učiniti da tako ostane”, izjavio je Ramović.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić smatra da je cijela priča dovela do “neugodne situacije i uznemirenosti javnosti”.

“Mislim da je u ovom trenutku neophodno razgovarati sa koalicionim partnerima i smiriti situaciju. Odnosi unutar aktuelne koalicije su narušeni, ali je sada puno lakše raditi sa ovom koalicijom kada znamo da svi moramo biti oprezni. Aktuelna većina je najbolja po BPK Goražde, mislim da je to stav i ostalih koaliconih partnera, ali je politika takva da se različite stvari namještaju i podmeću. Red je da sjednemo sa koalicionim partnerom NBL-om i da se svi pogledamo u oči i kažemo da je ovo nešto što treba nastaviti”, smatra Velić.

E.Aganović