Oglasila se predsjedavajuca Skupštine BPK Goražde

Predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Daliborka Milović (LS),  je upriličila pres konferenciju na kojoj je istakla da je na nastavku konstituirajuće sjednice kantonalnog parlamenta iako sa velikim zakašnjenjem, ispoštovana ustavna obaveza o popuni rukovodstva Skupštine, iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Naglasila je da svoje političko djelovanje shvata kao obavezu da radi za sve građane, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost što bi, kako je istakla, trebao  biti zadatak svih izabranih zvaničnika, kojima su građani dali povjerenje.

“ Na potrebu poštivanja normi najvišeg zakonodavnog akta BPK, a to je Ustav, ukazivala sam vise puta, ne samo zbog moje pozicije kao predstavnika srpskog naroda u rukovodstvu Skupštine, već zbog principa koje treba poštivati. Kršiti Ustav nije pitanje nacionalnosti, vjere ili  politicke pripadnosti, već bi to trebalo biti pitanje  naše obaveze ispunjenja zakletve koju smo položili, nakon izbora – istakla je Milović.

Dodala je da ne želi problematizirati ovu situaciju jer, ona se ne može promijeniti u smislu da se poprave greške, ali, kako je kazala, neka bude jedna vrsta opomene za sve  kako se u budućnosti ovakve stvari ne bi dešavale.

Ipak, po ocjeni Milović jučerašnja dešavanja na sjednici  su pokazala, kako neki ipak ne mogu prihvatiti ni činjenicu da se u najvišem zakonodavnom tijelu BPK Goražde, poštuje Zakon i Ustav. “ Građani moraju znati da članovi rukovodstva Skupštine, ukoliko je to rukovodstvo kompletirano iz reda sva tri konstitutivna naroda, između sebe biraju predsjedavajućeg Skupštine a nadležnost svih poslanika u kantonalnom Parlamentu u tom smislu, prestaje potvrđivanjem članova rukovodstva. To se upravo juče desilo i ništa nije urađeno mimo utvrđenih ustavnih i svakih drugih zakonskih normi” – naglasila je Milović.

Izrazila je žaljenje   što su neki, kako je kazala, osjetili ljutnju zbog njenog imenovanja iako je, dodala je, nisu iskazivali u vrijeme kada skupštinsko rukovodstvo nije bilo kompletirano, čime bi  pokazali principijelnost i odlučan stav kako se sistem i zakoni moraju poštovati.

Predsjedavajuća Skupštine izrazila je razočarenje događajima koji su uslijedili nakon sjednice kada su, kako je istakla, na brutalan I bezobziran način, u cijelu priču pokušali uvući I njenu porodicu, kreiranjem lažnih profila na društvenim mrežama I reakcijama na način koji je uvredljiv za druge, što je izazvalo brutalne reakcije javnosti, iako je otkriveno da je profil lažan a vrlo brzo I ugašen.

Po ocjeni Milović, riječ je o ozbiljnom incidentu koji na neki način može imati negativne posljedice po njenu porodicu koja se kako je kazala među prvima vratila u Goražde, vjerujući u zajednički život svih koji ovdje žive.

“ Na žalost, društvene mreže su i mogućnost da  ovakve opasne namjere dobiju i širi publicitet, čime je mogućnost na reakciju onoga što se pojavilo na tom profilu, umnogome veća i realnija. Znam  da je to osveta nekih nezadovoljnih ljudi, zbog svega što se dešavalo a cijeli slučaj dobit će epilog pred nadležnim institucijama,  ali isto tako znam da će većina građana ovoga grada i kantona, zaključiti iz ovoga kako Daliborka Milović i njena porodica nemaju nikakvog razloga da bilo koga vrijeđaju, a posebno na način na koji je to urađeno sa lažnog profila” – navela je ona.

Naglasila je da porodica Milović nije opasnost za ovaj grad i kanton, već oni koji su profil kreirali i jasno građanima poručili, kako se to može desiti i svima.

Sa pres konferencije poručila je da, bez obzira što pripada srpskom narodu, svoje političko djelovanje shvatam kao obavezu da radim za sve ljude, bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole. To sam radila, to radim i to ću raditi, bez obzira na ove brutalne  pokušaje za koje mislim da su vrlo opasni i da ih ne treba olako shvatiti – istakla je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.