Rukometaši BiH zatvoreni u hotelu u Estoniji, nije im dozvoljeno da napuste sobe

 

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u 18:30 sati u Estoniji treba odigrati drugu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije domaćina.

Naši rukometaši 3. januara su otputovali u Estoniju, a od 4. januara izabranici Bilala Šumana su u hotelu u Estoniji i ne mogu napustiti sobe, navode čelnici Saveza. O tome šta se dešava u Estoniji za N1 je govorio član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH – Vojislav Rađa.

“Mi smo pretpostavili da će biti dosta problema zbog rigoroznih propisa Estonije o koronavirusu. Oni insistiraju na nekim svojim posebnim pravilima i maksimalno su ih zakomplikovali, a na nama testiraju dodatna ograničenja. Prilikom prvog testiranja od 21 člana jedan je bio pozitivan, iako smo mi imali validne testove u Sarajevu. Međutim po ponovljenim testovima koje smo dobili jučer od EHF-a, tražili smo da se provjeri vjerodostojnost testa, i rezultati su pokazali da nema pozitivnih igrača. Po našem zahtjevu jučer je urađeno i dodatno testiranje i dobili smo nalaze da je Radosavljević negativan, a druga tri igrača su pozitivni. Najčudnije od svega je to što su ta dva igrača već preboljela koronavirus i imaju visok broj antitijela”, kaže Rađa i dodaje:

“Radimo sve kako bi se stekli uvjeti da se reprezentacija pripremi za utakmicu. Nama je propao i jučerašnji i današnji dan. Selektoru će biti teško da to nadoknadi, ali moramo prihvatiti činjenice takve kakve jesu i nadamo se da ćemo igrati večeras utakmicu. Oni na sve moguće načine pokušavaju da odgode igranje utakmice zbog velikog broja igrača koji njima nedostaje, ali mislim da neće uspjeti u tome. EHF poziva na toleranciju i smirenost, ali mi ne vidimo da neko to čini, jer su naši igrači zatvoreni u jednom neprimjerenom hotelu koji ne odgovara kriterijima koje EHF propisuje. Ja čvrsto vjerujem da će se utakmica igrati i da ćemo pobijediti.”

Predsjednik RS Bosne i Hercegovine Mensur Sinanović vjeruje kako će utakmica biti odigrana.

“U kontaktu smo, čekamo šta će se desiti. Takva su pravila u Estoniji. Naši su svi papiri i testovi uredni. Čeka se samo nalaz za jednog igrača. Mi smo poslali EHF-u notu da sumnjamo u te testove. Nadamo se da će utakmica biti odigrana. Iznenađeni smo tim procedurama”, ističe predsjednik RS BiH – Mensur Sinanović.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom susretu poražena je od Njemačke u gostima rezultatom 25:21, a osim Estonije i Njemačke s nama u grupi je i Austrija.

 

N1