Poznat datum nastavka suđenja Draganu Vikiću i ostalima

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovičić se trete da su znali da se sprema ubistvo osam pripadnika agresorske JNA u Velikom parku

Pred Sudom BiH će u utorak 12. januara biti nastavljeno suđenje bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću. Rado se o slučaju poznatom pod nazivom “Veliki park”

Osim Vikića u ovom slučaju su optuženi još i bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Jusuf Pušina, kao i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

– Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu Vojske Republike Srpske stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima Jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a, a Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta Jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni, navedeno je na stranici Suda BiH.

Inače, optužnica protiv Vikića i ostalih podignuta je još krajem 2016., a Sud BiH ju je potvrdio 13. januara 2017. godine. Glavni pretres u ovom predmetu održan je u martu 2017. godine.

Sudskim vijećem koje vodi ovaj postupak predsjedava sudija Zoran Božić.

 

Oslobođenje