Na današnji dan rođen “kralj rokenrola” Elvis Prisli

Američki muzičar Elvis Aron Prisli, “kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka, rođen je 8. januara 1935. godine.

Prisli je prodao više od 150 miliona ploča i glumio u dvadesetak filmova. Muzičku karijeru počeo je kada je vlasnik “San Rekordsa” Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk afroameričke muzike, vidio u Elvisu potencijal da to i ostvari.

U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i rokenrola.

Njegov prvi singl “Hotel slomljenog srca” izašao je u januaru 1956. godine i odmah postao hit broj jedan. Prisli je postao vodeća figura novog rokenrol zvuka. Njegov način izvođenja pjesama i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom “Voli me nježno”. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali sa naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit. Od 1957. do 1966. godine Prisli se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. Prisli ima ozbiljne zdravstvene probleme, dijabetes i gastritis. Postao je zavisan od droge, a 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. Dana 16. avgusta iste godine Elvis pada u duboku komu zbog prekomjerne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spase život, ali ne uspijevaju. U trenutku smrti imao je 43 godine.

Elvis Prisli je još za života postao legenda – za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 sedmica.

bhrt.ba