Pojačane sigurnosne mjere uoči Bajdenove inauguracije

Bajden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Haris (Harris) položit će zakletvu na Zapadnom frontu Kapitola

Nasilna dešavanja u američkom Kapitolu dovela su do intenziviranja sigurnosnih mjera za ceremoniju inauguracije novoizabranog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden).

Bajden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Haris (Harris) položit će zakletvu na Zapadnom frontu Kapitola, jednoj od lokacija u kojoj je nasilna rulja nadvladala policiju i upala u zgradu. 

Masa je također okupirala skele s kojih su se uspeli na tribine postavljene za ceremoniju.

 

Planovi inauguracije već su postali skromniji zbog epidemije koronavirusa. Zapanjujući napad otvorio je nova pitanja oko spremnosti za ceremonije predstavljanja nove administracije nakon ogorčene izborne utrke.

Sigurnosne snage već poduzimaju mjere

Kongresni čelnici odgovorni za koordiniranje inauguracije insistirali su u četvrtak navečer da će se dešavanja ipak održati kako je i planirano.– Jučer je bio tužan i jedinstven dan za našu zemlju. Sramni napad na Capitol neće nas, ipak spriječiti da potvrdimo Amerikancima – i svijetu – da demokratija još traje – saopćili u republikanski senator Roy Blunt iz Missourija i demokratska senatorica Amy Klobuchar iz Minnesote.

– Velika američka tradicija inauguralne ceremonije dešavala se u vremenima mira, u vremenima previranja, u vremenima prosperiteta i vremenima nesuglasica. Novoizabrani predsjednik Joe Biden položit će zakletvu – istakli su kongresni čelnici.

Sigurnosne snage već su počele poduzimati dodatne mjere nakon nereda u srijedu.  

6.200 pripadnika Nacionalne garde

Otprilike 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest država – Virginije, Pennsylvanije, New Yorka, New Jerseyja, Delawarea i Marylanda – pomoći će u pružanju podrške policiji Capitola i ostalim organima reda u Washingtonu sljedećih 30 dana.

Postavljene su na prostorima oko Capitola visoke, crne metalne ograde dizajnirane da se ne može na njih popeti. Slične su se strukture ranije koristile oko Bijele kuće i u drugim gradovima koji su se suočili s duž demonstracijama. 

Takve bi se barijere u sljedećih nekoliko dana ionako podigle, jer je inaguracija specijalni sigurnosni događaj koji nadgledaju Tajna služba i mnoštvo drugih saveznih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane, koje pomaže u vođenju protuterorističkih aktivnosti povezanih s tim događajem, prenosi AP.

Avaz