Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno vrijeme sa padavinama, na jugu sa kišom, a u ostalim predjelima sa susnježicom ili snijegom. Na planinama će padati snijeg. Uveče i tokom noći padavine će se postepeno smanjiti, na jugu će biti suho, a još ponegdje na sjeveru i na planinama moguć je snijeg. Puhaće slab vjetar, sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka od minus dva do tri, a najviša dnevna od nula do pet stepeni.

Biometeorološka prognoza je loša. Kiša i snijeg, uz sjeverno strujanje i pojačan osjet hladnoće, uzrokovaće izraženije tegobe kod meteoropata i hroničnih bolesnika, ponajviše astmatičara i osoba sa ishemijskim bolestima. Preporučljivo je umanjiti boravak na otvorenom i reducirati aktivnosti. Opšta slika djelimično će se popraviti tokom noći.

U višim planinskim predjelima pada snijeg i zadržava se na kolovozu. Posebno upozoravamo na dionice preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce Olovo-Semizovac i Pale-Goražde- Foča- Trnovo. U nižim područjima Bosne i u Hercegovini pada kiša, pa je kolovoz mokar i mjestimično klizav. Povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.