UIO: Ikona nikada nije prijavljena za uvoz ili izvoz Carini na aerodromu u Sarajevu

Kako saznajemo, UIO BiH je tražila od svih carinskih službi, kako na aerodromima tako i na drumskim graničnim prijelazima, informaciju da li im je ikada prijavljeno unošenje pozlaćene ikone koja je predmet međunarodnog skandala nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

No iz Carinskih službi nikada nisu dostavljeni odgovori UIO BiH, osim Carinske službe sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Također, ukoliko treba istaći ukoliko pošiljku nosi diplomata takve osobe ne podliježu kontrolama i procedurama kao što je slučaj sa običnim putnicima ukoliko je pošiljka prijavljena kao diplomatska.

Ako obični putnik nosi umjetninu pri izlasku iz BiH, on treba imati dozvolu od resornog ministarstva kulture, a kada je u pitanju unos ne podliježe posebnim potrebnim dozvolama niti carini kada je u pitanju vrijednost pošiljke ispod 300 eura.

Podsjetimo, da Ukrajina i dalje insistira na vraćanju pozlaćene ikone, dok Milorad Dodik tvrdi da su priču izmislili mediji, a da će on ikonu javno vratiti porodici koja mu je dala kako bi je on poklonio Sergeju Lavrovu. Ruski diplomata je, kao što je poznato, vratio dar lideru SNSD-a i poručio da istragu treba sprovesti putem Interpola.

Drugim polovinom ovog mjeseca očekuju se sastanci ukrajinskog ambasadora Vasilja Kirilića sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković i glavnog tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

U međuvremenu iz državnog tužilaštva BiH saopćeno je da će u okviru istrage biti ispitani svi članovi Pedsjedništva BiH, ambasador BiH u Rusiji, kao i svi koji su bili uključeni u organizaciju posjete Lavrova Bosni i Hercegovini.

I dalje nije jasno zbog čega će biti ispitani Željko Komšić i Šefik Džaferović koji nisu niti organizovali niti prisustvovali sastanku u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu gdje je Dodik u lično ime poklonio ikonu.

 

klix