Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme sa padavinama, na jugu sa kišom, a u ostalim predjelima mjestimično sa susnježicom ili snijegom. Tokom većeg dijela dana bit će oblačno i suvo u većini predjela, na krajnjem jugu sa kišom, a uveče od centralnih krajeva ka istoku sa susnježicom ili slabim snijegom. U noći na nedjelju očekuje se povećanje padavina, pa će snijega biti i u sjevernim predjelima. Jutarnja temperatura zraka od minus četiri do jedan, na planinama od minus šest stepeni. Najviša dnevna temperatura od minus jedan do četiri, na jugu do pet stepeni Celzijusovih.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pogoršanje praćeno padavinama i zahlađenjem negativno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, te uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, umanjiti kretanje i ne izlagati se jačim fizičkim naporima.

Stanje na cestama 09. 01. 2021. u 08:00 sati

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima: Glamoč-Mlinište, Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar i Ključ-Sanski Most-Prijedor.

Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07 do 19 sati.