Isović: Pad prihoda u odnosu na prošlu godinu

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je danas da je pad prihoda u odnosu na prošlu godinu bio 2,8 posto.

On je ocijenio da taj pad značajan, ali da nije toliki u odnosu na pad naplate indirektnih prihoda. Pad u Sarajevo je 3,2 posto i idalje je Kanton Sarajevo najviše uplatio direktnih poreza. Najmanje je uplatio Posavski kanton.

Isović je ocijenio da je godina bila teška u političkom, ekonomskom i pandemijskom smislu.

Pad naplate je 157 miliona KM u odnosu na 2019.

Precizirao je da je u strukturi javnih prihoda najviše naplaćeno doprinosa na plate u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 miliona KM.

– Pad naplate doprinosa kojim se finansiraju penzije i zdravstvo je bio manji od jedan posto, što je uspjeh u ovakvom političkom i ekonomskom okruženju – rekao je Isović  i dodao:

– U Tuzlanskom kantonu u 2020. naplata je povećana za dva posto, zbog naplate određenih zaostalih obaveza, dok je najveći pad zabilježen u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom s nešto više od šest posto – pojasnio je Isović.

Naglasio je da je Uprava u 2020. izvršila više od 5.600 kontrola u kojima je otkriveno više od 183 miliona KM poreznih obaveza koje nisu plaćene, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5,97 miliona KM za 3.095 obveznika.

– Također, bili smo prinuđeni podnijeti 40 izvještaja o počinjenju krivičnog djela utaje poreza s procijenjenim vrijednosti utaje većom od 5,6 miliona KM – potcrtao je Isović.

Dodao je da je prispjeli dug po osnovu poreznih obaveza prešao tri milijarde KM, te da će taj dug bez određenih sistemskih rješenja neminovno rasti.