Nakon smrti Radeljaša u Ustikolini će biti održani prijevremeni izbori

Radeljaš je na proteklim lokalnim izborima načelničku u Općini Ustikolina osvojio 490 glasova što mu je bilo dovoljno za mandat načelnika. Nakon hospitalizacije u Sarajevu, Radeljaš je preminuo, a kako Klix.ba saznaje iz više izvora Centralna izborna komisija će u narednom periodu poduzeti aktivnosti na organizaciji prijevremenih izbora kao jedino rješenje u ovoj situaciji.

Za razliku od Ustikoline gdje je Radeljaš prije smrti preuzeo mandat, u Općini Travnik kandidat koji je pobijedio na izborima, a koji je preminuo na dan izbora, Mirsad Peco, nije preuzeo mandat te takve situacije nisu definisane izbornim zakonom.

U narednom periodu na Centralnoj izbornoj komisiji je da napravi rokove za prijave političkih stranaka na prijevremene izbore te osigura sve što je potrebno za održavanje izbora u ovoj općini.

Nešto sporiji, ali vjerovatno isti scenario prijevremenih izbora bit će preslikan i u Travniku, što su očekivanja i Općinskog odbora SDA čiji je Peco bio kandidat.

U Ustikolini do održavanja izbora Općinsko vijeće će izabrati funkciju v.d. načelnika općine do održavanja prijevremenih izbora, a isto će i na konstituirajućoj sjednici uraditi vijećnici u Travniku.

klix.ba