Današnja bez kvoruma, nova sjednica Skupštine BPK Goražde zakazana za ponedjeljak

Netransparentnost u trošenju budžetskih sredstava, prijetnje i pritisci na komisiju za prijem policijskih službenika, samo su neke od tema o kojima se trebalo raspravljati na vanrednom zasjedanju Skupštine BPK Goražde koju su inicirali poslanici Liberalne stranke, a zahtjevu za njeno sazivanje pridružili se i poslanici SDP-a i Naše stranke. Međutim, u skupštinskoj sali danas se osim njih pojavila još samo dopredsjedavajuća Parlamenta iz DF-a Edita Velić. S obzirom da nije bilo kvoruma, sjednica je prekinuta. Kako saznajemo sjednica će biti održana narednog ponedjeljka, a na dnevnom redu su MUP BPK Goražde i aktuelna dešavanja oko njega, ali i druge teme, vezane za nevladine organizacije i podjelu budžetskih sredstava u periodu od 2016. do 2020. godine.

“Rad institucija i Vlade u posljednje vrijeme, dignitet poslanika i ove Skupštine sveden je na nivo “prekrivača” koji služe samo za pokrivanje u trošenju budžetskog novca”, izjavio je Rasim Mujagić, poslanik LS-a u kantonalnom parlamentu.

Sve se vrti oko novca, ali i uticaja na procese u, primjera radi zapošljavanju. Tako je premijerka BPK Goražde Aida Obuća prijavila komesaru policije, kako tvrdi, prijeteće poruke od dopredsjedavajuće Skupštine Edite Velić. Navodno, pozadina je pritisak Velić da se raspiše konkurs za prijem u stalni radni u Centru za socijalni rad brata dopredsjedavajuće Skupštine.

“Ja nisam prijetila i to su konstrukcije premijerke. Kao što znate konkurs nije raspisan i moj brat je nezaposlen. To premijerka radi zato što joj smeta istina koju ja iznosim”, tvrdi Edita Velić dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Postoje poruke čiji će sadržaj analizirati policija kategorična je premijerka Obuća i dodaje kako jeste bilo pritisaka u vezi sa konkursom u Centru za socijalni rad.

“Ja sam te poruke dostavila komesaru i oni će ih anlaizirati. Što se mene tiče poruke su takvog sadržaja da ja zaključujem da su one prijetnja mojoj porodici i mojoj djeci”, izjavila je Aida Obuća, premjerka BPK Goražde.

I dok će policija analalizirati poruke, istovremeno će se braniti i od pritisaka i optužbi za namješten konkurs za prijem kadeta. Pojavile su se konstrukcije kako se već unaprijed znaju imena djece ministara, poslanika i uticajnih ljudi u gradu , koji će biti primljeni. I dok jedni druge optužuju za namještaljke, drugi smatraju da je konkurs nepotreban.

“Mislim da je društveno neodgovorno primati nove ljude i opteretiti budžet za 600 hiljada maraka na godišnjem nivou. U vrijeme krize mislim da je to neopravdano”, smatra Suad Došlo, poslanik SDP-a u Skupštini BPK Goražde.

Konkursna procedura još nije završena. Nakon izbora kandidata, znat će se da li je bilo uticaja i protekcije. Što se tiče prijetećih poruka očekuje se analiza njihovog sadržaja. U oba slučaja prisutne su duboke podjele.