U BPK Goražde 3.155 korisnika prava socijalne zaštite

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde značajan je broj korisnika prava socijalne zaštite – potvrdila je direktorica Centra za socijalni rad BPK-a Sanela Zec.
Po njenim riječima, pandemija koronavirusa znatno je pogoršala ionako težak položaj najosjetljive kategorije stanovništva tako da se trenutno na evidenciji te ustanove, nalazi veliki broj osoba koje žive u veoma složenim socio – ekonomskim uslovima.
– Trenutno imamo 3.155 korisnika prava što se finansira direktno iz budžeta BPK i FBiH, ali je puno više korisnika usluga. Prema našim izvještajima taj broj za 2019. godinu iznosio je oko 8.000 osoba. Pandemija koronavirusa je značajno pogoršala situaciju i svakodnevno imamo ljude koji nam se obraćaju za različite vidove pomoći a u njihov socijalni status uvjerili smo se i radom na terenu – kazala je ona.
Naglasila je da pored budžetskih sredstava ta ustanova nastoji osigurati pomoć u saradnji sa drugim vladinim i nevladinim organizacijama te pravnim subjektima i fizičkim osobama kako bi pružili podršku tim porodicama u zadovoljavanju njihovih osnovnih životnih potreba.
– Tokom prošle godine Centar za socijalni rad je kroz svoje aktivnosti za korisnike socijalne zaštite obezbijedio je 1.057 prehrambeno-higijenskih paketa . Također, u 2020. godini deset porodica odnosno djece je uključeno putem Crvenog polumjeseca u program novčane podrške koju će kontinuirano primati za naredni period, a predloženo je još dvoje, dok 16 djece prima novčanu donaciju putem Udruženja Mettman Goražde – precizirala je Zec.
Naglasila je da je dobro došao svaki vid podrške koja će doprinijeti poboljšanju statusa socijalno ugroženih porodica, a proteklih dana dopremljena je i pomoć udruženja „Izvor dobročinstva“.
– Dopremljeno je 100 prehrambeno-higijenskih paketa i 100 vreća brašna namjenjenih socijalno-ugroženim kategorijama koje će narednih dana biti distribuirano do svih korisnika. Izvor dobročinstva je inače organizacija koja nam zaista puno pomaže i u vrijeme pandemije su mnogo pomagali i zaista smo im zahvalni što daju svoj doprinos korisnicima socijalne zaštite čime postižemo socijalnu sigurnost građana u BPK – kazala je direktorica Centra za socijalni rad.
Predstavnik udurženja „Izvor dobročinstva“ Emir Spahić kazao je da ta organizacija nastoji pomoći osobama koje se nalaze na marginama društva.
– Dokaz je oko 150 realizovanih projekata u više od 50 općina u protekloj godini. Smatramo da Goražde zaslužuje više pažnje i s tim ciljem smo i došli ovdje. U proteklih oko mjesec dana u ovom gradu realizovali smo tri velika projekta – ogrijev za siromašne porodice, nedavno smo završili i samoodržive projekte za nekoliko porodica u saradnji sa Centrom za socijalni rad i dodjelili smo 100 paketa za ugrožene porodice – kazao je Spahić.

fena