Poslanici parlamentarne većine nisu se pojavili na sjednici Skupštine BPK

Nastavak 9. vanredne sjednice Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koja je prekinuta 5. Februara, danas nije održan.

Na sjednici se pojavilo samo devet od 25 poslanika, dok  se nisu pojavili poslanici parlamentarne većine.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović (LS) konstatovala je da nema kvoruma te je sjednica prekinuta.

Naglašava da su odluke parlamentarne većine, o razriješenjima i imenovanjima dopredsjedavajuće Skupštine te ministra unutrašnjih poslova, donesene na desetoj vanrednoj sjednici, ništavne.

„  Ono što se danas deesilo dovoljno pokazuje da parlamentarna većina kojoj niko ne uskraćuje pravo da zakazuje vanredne i druge sjedice, mora da se  vrati u okvir poslovničkih procedura i te sjednice moraju biti zakazane i održavane u skladu sa tim procedurama. Deseta vanredna sjednica na kojoj je donijeto niz odluka su po Ustavu BPK i Poslovniku Skupštine BPK Goražde nezakonite i ne proizvode nikakva pravna dejstva“ – kazala je Milović.

Podsjetila je da se na nastavku današnje sjednice koja je ranije prekinuta napuštanjem parlamentarne većine, upravo trebalo raspravljati o tim odlukama

„ Podsjećam da smo na sjednici iscrpili samo prvu tačku odnosno Odluku o razriješenju zamjenice predsjedavajuće Skupštine na kojoj su predsjedavajuća i njena zamjenica donijele odluku da se radi o vitalnom nacionlanom interesu, što smo potvrdile i na jutrošnjem sastanku i to će  ići u dalju proceduru. Dakle, nije samo Klub Srba, već predsjedvajuća i njena zamjenica su donijele takvu odluku, a Klub Srba se samo očitovao kao i ostala dva kluba o tom prijedlogu“ – naglasila je Milović.

Dodala je da će dok obavlja ovu dužnost, kao predsjedvajuća Skupštine  tražiti od svih poslanika da se vrate u okvire Ustava i Poslovnika koji  obavezuju poslanike na koji način da rade.

„ Ja ću u skladu sa ovlaštenjima ponovo zakazati nastavak 9. vanredne sjednice na kojoj su započete sve te radnje koje su se kasnije desile na nezakonitoj  10. vanrednoj sjednici i istrajat ću na tomeda se sve  radi  u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, a na dnevnom redu su bile i Odluke o razriješenju i imenovanju ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde“ – podsjetila je Milović.

Odluke parlamentrane većine donesene na 10. Vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde, nezakonitim smatra i smjenjena zamjenica predsjedavajuće Edita Velić koja te odluke ne priznaje

„ Sjednica na kojoj se o tom etrebalo raspravljati je prekinuta i do usvajanja tih odluka nije došlo, a ono što se desilo poslije je na odgovornost pojedinaca koji su potpuno omalovažili Ustav BPK i Poslovnik Skupštine bPK i grubo narušili integritet ovog kantona. Sjednica koja nije zakazan u skladu sa Poslovnikom na kojoj se nije radilo u skladu sa istim i gdje je odluke potpisao neko ko nije ovlašten, nije validna kao ni odluke a to će utvrditi sudovi“ – istakla je Velić.

Za nju je situacija jasna i očekuje da se sve, kako ističe, vrati u parlamentarnu proceduru

„  Oni koji spadaju u parlamentarnu većinu i koji se nisu danas odazvali nek priznaju da su pogriješili i da se vratimo u parlamentarnu proceduru. Ovo je presedan u parlamentarnim procesima iako imamo pravila po kojima se trebamo ponašati, ne vidim razlog da pravimo cirkus od ove skupštine, a on je napravljen nakon što je sjednica prekinuta“ – mišljenja je Velić.

Inače, parlamentarna većina je 5. Februara, nakon što je napustila 9.vanrednu sjednicu kantonalnog parlamenta na kojoj zbog ulaganja vitalnog nacionalnog interesa predsjedavajuća Milović nije htjela staviti na izjašnjavanje Odluku o smjeni dopredsjedavajuće, održala 10. Vanrednu sjednicu. Tada su usvojene sve  odluke planirane na prethodnoj sjednici. Edita Velić (DF)  smjenjena je sa pozicije dopredsjedavjuće Skupštine a umjesto nje na prijedlog Kluba Bošnjaka  imenovana je Aida Siribubalo takođe iz DF-a. Sa funkcije ministrice unutrašnjih poslova bPK smjenjena je Nizama Rišljanin iz Goraždanske priče a na njenu poziciju imenovan Nermin Karišik takođe kadar ove stranke.