Obilježena godišnjica pogibije Dizdara i saboraca

U organizaciji Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Bosanskopodrinjskog kantona  Goražde  danas je obilježena 27. godišnjica pogibije  nekadašnjeg načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade, komandanta Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.

Delegacije Vlade BPK i Grada Goražde, boračkih udruženja, rodbina, prijatelji i nekadašnji saborci obišli su mezarja u Kolijevkama i Glamoču i polaganjem cvijeća odali počast  istinskim herojima iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, na današnji dan 1994. godine živote su na najhumanijem vojničkom zadatku izgubili heroji odbrane Goražda, komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović,  Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Članovi porodice, njihovi nekadašnji saborci, prijatelji i poštovaoci te zvaničnici BPK i Grada Goražda  danas su im odali dužnu počast.

Komandant Ferid Dizdarević posthumno je proizveden u čin pukovnika Armije RBiH te mu je 1995. Godine dodjeljeno najviše ratno priznanje značka „Zlatni ljiljan“. Ovim priznanjem posthumno su odlikovani i njegovi saborci Muris Džananović, Vejsil Hasović i Amir Pašić.

„ Pogibija istinskog heroja i njegovih osam saboraca  bio je najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH  nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri „Zlatna ljiljana“ i obaveza je da ih se trajno sjećamo – naglasili su predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja „ Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.