UIO BiH: Oduzete cigarete i duhan vrijednosti 97.500 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), Regionalnog centra Sarajevo, sproveli su dvije odvojene akcije na području Pala i u Ustikolini i tom prilikom privremeno oduzeli cigarete i sitno rezani duhan namijenjene prodaji na „crnom tržištu“.

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 97.500 KM, saopćeno je iz UIO.

Na četiri lokacije na području Pala izvršen je pretres zbog sumnje u nelegalno prometovanje akciznih proizvoda. Pronađeno je 5.188 paklica cigareta i 210 kilograma rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama koje izdaje UIO.

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 64.500 KM.

Protiv dva lica inicijala K.K i P.Š. bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu Nedozvoljen promet akciznim proizvodima, navodi se u saopćenju.

U drugoj akciji koja je izvršena na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina, ovlaštena službena lica UIO privremeno su oduzela 6.040 kutija cigareta raznih robnih marki stranog porijekla, koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO i za koje nije posjedovana dokumantacija o porijeklu.

Vrijednost privremeno oduzete robe je 33.000 KM.

Protiv lica inicijala O.M. bit će podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu Nedozvoljen promet akciznim proizvodima, saopćeno je iz UIO.

Akcije su sprovedene u saradnji i po instrukcijama Tužilaštva i Suda BiH, te uz asistenciju policijskih službenika PS Pale, PU Goražde i PS Ustikolina.