Pucanj u Aladža džamiju, kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, ujedno je i pucanj u grad Foču

Povodom napada na Aladža džamiju u Foči danas je reagovala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća. Ona je danas, u ime Vlade Bosansko-podrinjskog Goražde i u svoje ime, uputila pismo načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću, u kojem se oštro osuđuje ovaj napad  i traži da se kazne njegovi počinioci.

U reagovanju premijerke BPK Goražde stoji:

Veoma me je uznemirila i ražalostila vijest o napadu na Aladža džamiju i podsjetila na prizore iz ne tako davne prošlosti za koje sam se nadala da su zavijek prevaziđeni u stremljenju rukovodstva Vaše općine da izgradi moderan i prosperitetan grad, u kojem je moguć suživot svih njenih stanovnika.

U svoje ime i u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, oštro osuđujem počinioca ili počinioce ovog napada koji se desio uoči jedne, za vjernike islamske vjeroispovijesti posebne noći, Lejletu-r-regaiba, noći želja i nade.

Vjerujem da ćete poduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi se počinioci ovog nedjela priveli pravdi.

Nažalost, ovakvi primjeri za koje se nadam da će ostati samo pojedinačan incindent i da neće naići na plodno tlo u Vašoj opštini, ne doprinose izgradnji dobrih međuljudskih i međususjedskih odnosa.

Vjerujem da ćete svojim djelovanjem doprinjeti stvaranju povjerenja u institucije Vaše opštine te vratiti osjećaj sigurnosti povratničkoj bošnjačkoj populaciji koji je ovakvim činom ozbiljno narušen.

Poštovani načelniče, pucanj u Aladža džamiju, kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, koja je na listi spomenika svjetske baštine UNESCO-a, ujedno i pucanj u grad Foču i sigurna sam da ste toga svjesni“- u svom reagovanju navodi premijerka Obuća.

Pucanj u Aladža džamiju, kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, ujedno je i pucanj u grad Foču