Posljednji pozdrav velikom Balašu i iz Goražda: Suze, svijeće i nezaboravni stihovi

Goraždani su večeras na platou gradske dvorane uputili “posljednji pozdrav velikom Balašu”.

Od preminulog legendarnog kantautora Đorđa Balaševića oprostili su se uz njegove pjesme. Građani su zapalili svijeće i slušali nezaboravne stihove sa koncerta u Sarajevu 1998.godine.

“Večeras smo se okupili da odamo počast najvećem kantautoru ex Jugoslavije. Postoje bosansko-hercegovački, hrvatski, srbijanski, crnogorski, makedonski, slovenski kantautori, ali Balaš je bio jugoslovenski kantautor. Odrasli smo uz njegove stihove. Bio je prije svega hrabar čovjek koji je u svojim pjesmama prozvao sve užasne političke lidere za sve što se dogodilo na ovim prostorima. Upravo je njegov prvi poslijeratni koncert u Sarajevu ostao upamćen kao najava boljih i mirnijih vremena i više tolerancije na prostorima bivše Jugoslavije”, kaže Dženis Ćulov, jedan od organizatora događaja.

Cijeli region se oprašta od Balaša, pa je bio red da to učini i Grad Goražde, dodaje ovaj mladić.

“Balašević je napisao najljepše ljubavne pjesme, najnježnije stihove o djetinjstvima, najtužnije rime o nevoljama i najsmješnije bećarske stihove o našim mentalitetima, uključujući i sebe. Balašević je neko koga će slušati i generacije koje tek dolaze, vjerujem u to”, kaže Ćulov.