U BPK Goražde usvojen budžet, sjednicu parlamenta obilježile burne rasprave

Burne rasprave od samog početka obilježile su i godišnju sjednicu Skupštine BPK Goražde na kojoj je usvojen budžet za ovu godinu.

Sjednicom je predsjedavala Aida Sirbubalo iz DF-a čije imenovanje za predsjedavajuću opozicija ne priznaje. Među njima je i njena stranačka kolegica Edita Velić, koja, iako smjenjena i pored intervencija Siribubalo, nije željela napustiti mjesto predviđeno za rukovodstvo Skupštine.

Tako je početak sjednice protekao u međusobnim optužbama o kršenju Poslovnika i Ustava, a najviše negodovanja bilo je kod odluke da se ne raspravlja o dnevnom redu.

“Nema potrebe da se raspravlja jer smo već ranije utvrdili dnevni red”, bila je kategorična predsjedavajuća Siribubalo dajući pauzu u radu parlamenta dok nije uspostavljen “red” u skupštini.

Na to se ipak moralo sačekati, a između brojnih pauza redale su se optužbe o smjenama, imenovanjima, nelegalnim sjednicama i tako redom. Ipak, rasprava o dnevnom redu se vodila, a prva tačka nakon njegovog potvrđivanja bio je budžet kantona za 2021. godinu. Planiran je u iznosu od blizu 40 miliona maraka uz ozbiljno upozorenje ministra kako je njegova realizacija vrlo upitna.

“Mi imamo smanjenje punjenja budžeta u januaru za čak 16 posto i vrlo teško ćemo dostići planirane prihode u ovom budžetu”, upozorio je Esad Kanlić (NBL), ministar finansija BPK Goražde.

I pored toga, amandmana nije nedostajalo. Tražena su povećanja za pomoć povratnicima u iznosu od 50 hiljada maraka, ali i za značajne infrastrukturne projekte.

“Da se pomogne u tom održivom povratku, za razvoj poljoprivrede i zapošljavanje”, istakao je Muradif Kanlić, zastupnik SBB-a u kantonalnom parlamentu.

Rasim Mujagić iz LS-a tražio je dodatnih 300.000 KM za završetak puta prema Ilovači u dužini od 800 metara, dok je Edita Velić, između ostalog tražila da se u budžetu obezbijede sredstva za sve građane koji su do sada imali rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u vrijeme izolacije.

Zastupnik SDP-a Suad Došlo predložio je i zaključak kojim se nalože Vladi i ministarstvima zabrana primanja u radni odnos, osim u obrazovno-odgojne i zdravstvene ustanove te upravu policije kao i po programima Službe za zapošljavanje. S obzirom da je kroz prijedlog budžeta planirano povećanje zaposlenih za 31, Došlo smatra da bi se time uštedilo oko pola miliona maraka koje se mogu usmjeriti na ublažavanje posljedica pandemije u sektoru privrede,obrta i poduzetništva.

Vlada je prihvatila tek neke od amandmana, a budžet je usvojen u iznosu od 39.849.000 KM. S obzirom na složenu političku situaciju, usvajanje budžeta predstavlja veliki korak naprijed i bar djelimično relaksiranje političkih odnosa na području BPK Goražde.