Ovaj hrabri čin dokaz je neustrašivosti goraždanskog duha i zajedništva koji se uvijek iskazivao u ovakvim situacijama

Prijem za članove Kajakaškog kluba „Buk“ Ahmeda Fazlića i Denisa Rašidovića te policajce Armina Čavrka, Edina Selaka i rukometaša Harisa Fidahića koji su brzom intervencijom spasili od utapanja mlađu žensku osobu iz nabujale rijeke Drine, upriličila je danas premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Prijemu su prisustvovali i komandant Kantonalnog štaba i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, Aida Sirbubalo i Kenan Kanlić te ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija i šef kabineta ministra MUP-a BPK Goražde Ervin Popović.

Zahvaljujući hrabrom činu naših sugrađana, na svu sreću, drama koja se odvijala te noći u gradu Goražde dobila je svoj sretan kraj, a osim riječi zahvalnosti ovom prilikom obećana je i podrška Kajakaškom klubu „Buk“ kako bi imao uslove za što masovnije okupljanje svojih članova.

„Ono na čemu smo posebno zahvalni jeste da su oni nama pokazali šta su to prave istinske vrijednosti, a to je zajedništvo i briga o ljudskim životima i da mi treba da se dodatno okrenemo ka boljim uslovima života na području našeg kantona, cijeneći svakog našeg sugrađanina. Ovaj prijem danas smo organizirali da bi im to i lično kazali te na neki način odužili za sve ono što su te noći pokazali, a to je herojstvo koje dokazuje da mi zaista s ponosom nosimo epitet Grada heroja“ –ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U znak zahvalnosti, ovi hrabri Goraždani, kako je istaknuto danas, dobit će i pismene pohvale Kantonalnog štaba civilne zaštite koje će im biti dodijeljene na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Međunarodnog dana civilne zaštite, u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnoti BiH na području BPK Goražde.

Ovaj hrabri čin dokaz je neustrašivosti goraždanskog duha i zajedništva koji se uvijek iskazivao u ovakvim situacijama. Simbolične nagrade Vlade spaciocima, kao i pismene pohvale Kantonalnog štaba civilne zaštite pokazatelj je da smo ga prepoznali i da ga trebamo i dalje njegovati, istaknuto je ovom prilikom.

Podsjetimo dana, 24. februara 2021.godine, oko 21:40h građani su prijavili da je N.N ženska osoba skočila sa mosta u naselju Baćci u nabujalu rijeku Drinu. Policija praćena vatrogascima krenula je u potragu, a priključili su se i goraždanski kajakaši koji su je na kraju uspjeli spasiti. Brojni sugrađani su ih bodrili, dozivali i usmjeravali, te uz farove na automobilima usmjerene prema rijeci Drini nastojali pomoći u spašavanju.

 

www.bpkg.gov.ba