Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

– Mreža mladih Muftijstva goraždanskog u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, u okviru programa obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti BiH danas je u Goraždu organizirala akciju dobrovoljnog darivanja krvi simboličnog naziva ”I krv svoju za Bosnu moju”.

Organizatori su zadovoljni odzivom obzirom da se samo u prvom satu darivanja dragocjene tečnosti, akciji  odazvalo 40 građana

” Očekujemo pozitivan odziv na našu današnju akciju za koju se prijavilo  60 osoba, a u prvih sat vremena već se pojavilo njih 40. Smatramo da će do kraja akcije biti i više onih koji će darovati krv jer građani ”Grada heroja” nisu  nikad iznevjerili” – ističe koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Amela Mujagić,

Podsjeća da Mreža mladih Muftijstva goraždanskog već nekoliko godina  daje doprinos obilježavanju jednog od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

” Prošle godine organizovali smo predavanje, druženje i kviz pod nazivom „Država, to smo mi“ a ove godine po prvi put organizujemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi.  Sam naziv „I krv svoju za Bosnu moju“ je simboličan. Naši bosanski šehidi su dali svoj život, svoju krv za našu dragu domovinu.  Ti hrabri ljudi uradili su ono što je bilo njihova obaveza, a nama kao da su poručili  ”Eto, sad je na vama da nastavite gdje smo mi stali” – kazala je Mujagić.

Naglasila je da su članovi Mreže mladih jučer u svim džamijama gdje se klanja  džuma namaz, proučili hatma dovu pred duše bosanskih šehida.

 ” Mi danas nastojimo, ponosno, uzdignute glave, nastaviti  nositi emanet koji nam je ostavljen – emanet čuvanja i širenja vjere islama, kao i čuvanja svog naroda i svoje domovine. Neka je Allahov rahmet našim bosanskim šehidima i neka Allah čuva one koji ne dozvoljavaju da se oni zaborave. Članovi Mreže mladih i sutra će imati prigodno druženje povodom Dana nezavisnosti BiH uz projekciju dokumentarca ”Bosna, sudbina prekrojene zemlje” – istakla je koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.