U Goraždu obnovljen rad BZK „Preporod“

Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod“ kao temeljna i najstarija postojeća kulturna ustanova Bošnjaka sa tradicijom dugom više od jednog stoljeća, nastavlja svoje djelovanje u Goraždu.

Na obnoviteljsko-izbornoj  Skupštini  Gradskog društva „Preporod“ Goražde  izabrani su rukovodioci podružnice, a istaknuto je da je cilj i u ovom dijelu BiH vratiti sadržaje po kojima je Preporod prepoznatljiv te udahnuti život u njenom djelovanju, kroz suštinski karakter bošnjačke kulturne matice koji ima ova organizacija.

” Ovdje smo  s ciljem da obnovimo odnosno na novim osnovama uspostavimo rad BZK ”Preporod”  u Goraždu, obnavljajući rad Gradskog društva. Goražde je grad od posebnog značaja za nas, grad bogate kulturne tradicije i grad u kojem je desetljećima prije, još između dva svjetska rata, ”Preporod”  takođe funkcionirao i imali smo potrebu da sa razine direkcije BZK Preporod podržimo rad u Goraždu” – istakao je  predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr Sanjin Kodrić.

Naglasio je da se  značaj djelovanja Preporoda ogleda i  kroz rad  oko 60 podružnica u oba bh. entiteta te podsjetio da je ova organizacija osnovana još 1903. godine pod imenom ”Gajret”, dala  veliki doprinos identitetu i razvoju kulture Bošnjaka.

” Svo to vrijeme do ukidanja 1949 godine Preporod je bio nosilac kulturnog života među Bošnjacima. Do obnove rada dolazi 1990. godine i od tog trenutka ”Preporod” je postao nosilac svih važnih identitetskih vrijednosti kod Bošnjaka, počev od obnavljanja samog imena Bošnjak, objavljivanja prvog Pravopisa Bosanskog jezika 1996. godine ili Historije Bošnjaka 1997. Tu svoju ulogu mi inače sada nastojimo obnoviti i udahnuti jedan novi život, preporoditi ”Preporod” i dati mu na dodatnoj snazi i vrijednosti, naravno zahtjevajući da sve naše podružnice rade i budu u funkciji svoje lokalne zajednice” – istakao je predsjednik BZK ”Preporod”.

Na obnoviteljsko-izbornoj skupštini Gradskog društva ”Preporod” Goražde na značaj djelovanja ove organizacije ukazali su i predstavnici kantonalne i gradske vlasti koji su obećali  podršku. Izabrani su i organi goraždanske podružnice, za predsjednika UO imenovan je Admir Kurtović dok je predsjednik Skupštine Alija Lapo.

” Preporod u BiH djeluje 118 godina i u našem kantonu je djelovao i ima nekih dostignuća, međutim zbog spleta okolnosti koje su se  desile, od Covida, trasformacije općine u Grad Goražde i promjene statutarnih odredbi BZK ”Preporod” došlo se do saznanja da se treba formirati Gradsko društvo Preporod, koje će nastaviti tradiciju i razviti i vlastiti program rada u cilju njegovanja bošnjačke kulture. Osnovni zadaci su prije svega vratiti kulturne sadržaje po kojima je Preporod prepoznatljiv u ovom gradu gdje je jedna oblast  zapostavljena a to je izdavačka djelatnost i mislim da će nam to prvo biti polje djelovanja, zatim promocija velikih kapitalnih djela bošnjačke kulture i književnosti i druge aktivnosti” – kazao je predsjednik Skupštine Gradskog društva BZK ”Preporod” Goražde Alija Lapo.