Imamović: Privrednici spremni učestvovati u nabavci vakcina

Hitno sazvana sjednica štaba Civilne zaštite Grada Goražde, imala je za cilj odrediti konkretne mjere i prijedloge o načinu suzbijanja širenja virusa korone na području Goražda.

„ Gradski civilni štab zajedno sa pomoćnicima donio je mjere i uputio molbe prema Vladi Federacije BiH, s ciljem vakcinacije cjelokuponog stanovništva. Ono što Goražde može uraditi u okviru svojih nadležnosti je pranje i dezinfikovanje ulica, te javnih preduzeća u kojima će se takođe izvršiti dezinfekcija prostora.U saradnji sa Ministarastvom obrazovanja dezinfekcija će se sprovesti i u svim osnovnim i srednjim školama“,  kazao je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Za izvršavanje dezinfekcije svoje kapacitete ponudio je privrednik Hubjer kojem će gradska uprava, kako je rečeno na sjednici štaba,  izaći u susret shodno mogućnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da je krajnje vrijeme za donošenje hrabrih odluka. Iz gradske uprave apeluju na kanton i federaciju da donesu odluke i izvrše vakcinaciju kompletnog stanovništva.

„Kontaktirao sam privredni sektor, gdje su rekli da su dijelom spremni da vakcinišu svoje uposlenike. Grad i kanton su spremni učestvovati u procesu imunizacije stanovništva. Prošlo je dosta vremena, a nisu donijete nikakve odluke u tom smislu i zato apelujemo na građanstvo, privatnike pokažemo odgovornost i stanemo problemu u kraj“, poručio je gradonačelnik Imamović.

Ponuđen je i prijedlog o  zatvaranju ugostiteljskih objekata na području Goražda, a na sjednici Štaba Civilne zaštite rečeno je da je  gradska uprava u ovoj godini spremna da ih oslobodi plaćanja naknade za korištenje bašti.

Z.Adžem